Matkapuhelimen suojaamisen tärkeys

Käytämme matkapuhelintamme nykyään kaikkeen. Se on monelle tänä päivänä se tärkein väline, missä on tallennettuna tärkeät numerot, tiedot, tapaamiset ja keskustelut. Jokainen, joka on joskus kokenut puhelin häviämisen, tietää sen tunteen, joka siitä tulee. Huonoimmassa tapauksessa kaikki tiedot menivät, numerot ja tärkeät muistutukset. Vielä huonommassa, itse varas pääsi käsiksi arvokkaisiin tietoihin.

Tavallisen ihmisen on edes vaikea käsittää, mitä kaikkia tietoturvallisuusriskejä matkapuhelimen käyttöön liittyy. Vaikka aiheesta onkin alettu puhumaan enemmän ja ihmisille jaetaan erilaisia neuvoja puhelinten suojelemiseksi, ei kuitenkaan osata ajatella, että sellaiset uhat osuisivat omalle kohdalle. Tietoturvariskit ovat kuitenkin todellisia ja ne voivat tapahtua kenelle tahansa, myös perheen nuorimmille matkapuhelinten käyttäjille. Siksi etenkin lasten ja nuorten kanssa kannattaa tarkistaa puhelimen käytön perusturvallisuusohjeita.

Yleisin kännykässä piilevä tietoturvariski on salasanojen kalastelu. Sosiaalisen median tilit ovat usein kohteena ja niiden palauttaminen omaan käyttöön on suhteellisen helppoa. Hankalaksi tilanne muodostuu silloin, jos omaan pankkitiliin pääsee joku käsiksi. Tietojen metsästys on myös suosittua hakkereiden toimintaa. Sillä voidaan seurata kännykän selaushistoriaa, yhteystietoja ja kalenteri.

Puhelimen suojausta voi kuitenkin parantaa huomattavasti muutamalla perusohjeella. Erilaiset sovellukset ja pelit kannattaa ladata vain luotettavasta lähteestä, mikä on yleensä puhelimeen valmiiksi asennettu sovelluskauppa esimerkiksi Google Play. Toki on mahdollista, että sitäkin kautta ladatut pelit voivat sisältää tietojen kalastelu ohjelmia, mutta sovelluksen kysyessä mitä tietoja se saa käyttää puhelimesta, on siihen hyvä kiinnittää huomiota. Tavallinen peli harvoin tarvitsee pääsyä yhteystietoihin tai kalenteriin.

Sovellukset kannattaa aina pitää ajan tasalla eli varmistaa, että käytössä on uusin päivitys. Eniten käytetyt sovellukset kannattaa asentaa niin, että ne päivittävät itsensä automaattisesti. Tämä koskee myös puhelimen ohjelmistopäivitystä. Päivityksiä suunnitellaan ja toteutetaan juuri sen takia, että ne korjaavat monia edellisissä versioissa olleita tietoturvallisuusriskejä.

näytön lukitus

Näytön lukitus kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön. Siihen on olemassa nykyään monia eri keinoja kuten piirrettävä kuvio, sormenjälkitunnistus tai suojakoodi. Lukituskoodista kannattaa tehdä tarpeeksi vahva, jotta se ei ole varkaan helposti arvattavissa. SIM-kortin PIN-koodi tulee myös aina vaihtaa, sillä se estää liittymän väärinkäytön muissa puhelimissa.

Puhelinta käytetään nykyään aivan niin kuin tietokonettakin. Melkein kaiken minkä voi tehdä tietokoneella, voi tehdä kännykälläkin. Siksi on tärkeää ottaa säännöllisesti varmuuskopioita ja suojata puhelin tietoturva-sovelluksella. Tämä usein unohtuu, vaikka puhelinta koskevat periaatteessa täysin samat uhat kuin tietokonettakin. Monet palveluntarjoajat myyvät eri hintaisia sovelluksia tietoturvan ylläpitoon ja ne eivät ole kovin hintavia.

Puhelimen käyttöiän pidentäminen

Myös puhelimen kestävyys on syytä suojata. Nykyajan puhelimet on monesti varustettu hyvin kevyillä ja haurailla kosketusnäytöillä. Ne eivät kestä kovinkaan suurta kolahdusta ja oikeassa kulmassa maahan iskeytyessään koko näyttö voi mennä käyttökelvottomaksi. Siksi puhelimen ulkokuoren suojaamiseen kannattaakin panostaa hieman, jotta voi välttyä kalliilta korjaamiselta.

Siinä missä uusi puhelimen näyttö voi maksaa jopa yli 100 euroa, voi sen helposti suojata näytönsuojalla muutamalla kympillä. Tällainen muovinen suojakalvo on erittäin hyvä suoja puhelimen näytölle. Se saa näytön kestämään paremmin kolhuja ja naarmuja. Sen rikkoutuessa puhelimen alkuperäinen näyttö on pysynyt kuitenkin ehjänä ja näytönsuojan voi helposti vaihtaa uuteen.

Puhelimen muukin runko kannattaa suojata hyvin. Puhelin sisältää lukemattomia pieniä mikro-osia ja kun nämä osat saavat tarpeeksi kolhuja, ne alkavat särkymään ja hajoavat lopulta kokonaan. Paras suoja puhelimelle onkin koko puhelimen peittävät kotelokuoret. Vaikka ne saavatkin kännykän tuntumaan hieman suuremmalta, ovat ne ehdottomasti suojaavin ratkaisu koko kännykälle.