Arvoisat työttömyys- ja sosiaaliturvan maksajat

En siis tarkoita tässä viranomaisia enkä työnantajia vaan meitä tavallista porukkaa ja hyviä kansalaisia, sillä meidän palkkalaskelmista näkyy selvästi kaikenlaisia turvavähennyksiä ja olemme siis niiden turvien maksajanakin, kun toisella kansalaisella sattuu tapahtumaan jotain huonoa.

Progressiiviset Turvaprosentit

Ajattelin tässä muutaman kerran sellaista asiaa, että kun meillä pelaa progressiivinen eli bruttopalkasta riippuva verotus, niin pitäisikö nämä turvatkin laittaa suoraan riippuvuuteen jonkun tekijän kanssa? Muutenhan sekin on epäreilua, että kaikki maksavat tiettyjä kiinteitä prosentteja palkastaan kaikista turvista ja jotkut käyttävät niistä tosi vähän, kun taas toiset yllättävän paljon. Ymmärrän, että tämä kaikki on pelkkää puhetta ja ajattelua, mutta teoriana se on minun mielestäni hauskaa. Ketkä käyttävät työttömyysturvia valitettavan usein? He voisivat maksaa tulevien työpaikkojen palkoistaan enemmän työttömyysturvaprosentteja ja siitä ymmärtää, että vaikka työpaikka ei taaskaan tunnu kivalta, sitä ei kannata jättää ilman toista jo valmiina odottavaa. Pikku hiljaa työttömyysturvasta maksettavat prosentit voisivat vähentyä sen mukaan, kun ihminen jaksaa käydä samassa työssä vuosiin tai vaihtaa työpaikkoja niin, ettei käytä työttömyysturvaa. Reilua, eikö vain? Vapaaehtoinen työttömyys voisi jäädä silloin pienempiin lukemiin ja ihmisen hoitaisivat työnsä paremmin, ettei niin helposti tekisi mieli paikkaa vaihtaa.Sosiaaliturvatoimiston tuet ovat tiettyyn pisteeseen hyvä asia, mutta monen kansalaisen kohdalla ne eivät toimi lainkaan. Joidenkin on vaan liian vaikea ymmärtää, että sosiaaliturvatoimiston tuki on ikään kuin rahan lainaamista muilta töissä käyviltä kansalaisilta eikä heitä saisi käyttää tulonlähteenä. Niin myös koko ajan sairaaloissa pyörivät nuoret äidit voisivat käyttää lapsiaan lääkäreissä vähemmän eikä jokaisen pienen yskän takia ja käyttää näin sosiaaliturvaa vähemmän kuin se on nyt tapana. Motivaationa voi toimia korotettu sosiaaliturvaprosentti, joka vähennetään palkasta äitiysloman päätyttyä sen mukaan, miten paljon on mikäkin äiti näitä palveluita käyttänyt.

Yhteiskunnan Mielipide

Tämä oli kaikki tietysti huuhaata. Ei näin saa toimia eikä me koskaan tulla toimimaan tällä tavoin, vaikka jotain järkevääkin on ajatuksessa rajoittaa ihmisten turvat johonkin järkevään pisteeseen eikä sallia heille ilmainen elämä kuolemaan saakka. Vaikka Suomen sosiaaliturva pelaa välillä huonosti, sitä ei kannata menettää maailmalle muuttaessakaan, sillä oikein kriittisissä tapauksissa siitä on todellista hyötyä ja apua. Lääkäreiden tapa kirjoittaa antibioottireseptejä joka vammaan on tosi huono, mutta yleisesti ottaen ja muuhun maailmaan verrattuna sosiaaliturva pelaa täällä tosi hyvin.

Yhteiskunnan Mielipide

Työttömyysturvasta on puolestaan enemmän kysyttävää. Ihmettelen, miksi joudun maksamaan työttömyysturvaa, kun en sitä kuitenkaan aio koskaan hyödyntää? Jotkut eivät hyödynnä työttömyysturvaa sen takia, että ovat niin varmoja omasta työtilanteestaan ja ammattitaitoisuudestaan; jotkut taas periaatteiden takia eivätkä aio koskaan tyytyä työttömyysturvan maksuihin, mutta prosentteja menee jokaisen palkasta. Reiluako? Omasta mielestäni paljon parempana turvana toimivat ammattiliittojen työttömyyskassat, jotka maksavat palkasta jäljelle jäävän osuuden valtion tukien jälkeen, mutta siinä ihmisellä on jo valinnan varaa: aikooko hän maksaa liiton pyytämiä työttömyysturvamaksuja vai jättääkö ne maksamatta ja tyytyy siihen, mitä työpaikan menetyksen jälkeen keksii. Ymmärrän, että heikompia pitää auttaa ja turvata heidän elämä koko yhteiskunnan voimin, eikä siinä ole mitään ongelmaa. Ongelma on siinä, että terveet ja työkykyiset ihmiset jaksavat pyytää kaikennäköisiä turvia valtiolta ja muilta kansalaisilta silloin, kun jaksaisivat hoitaa omat perustarpeensa itsekin, mutta ovat tehneet kerjäläisen valinnan. Tyhmää, mutta eihän kukaan meistä ole allekirjoittanut mitään paperia siitä, että suostuu oman perheen taskusta maksamaan ”ammattilaisten työttömien maahanmuuttajien” elämän kuluja, vai mitä?