Autovakuutus – pakollinen paha?

Autovakuutus on pakollinen vakuutus Suomessa. Tämä vakuutus herättää aina jonkin asteista keskustelua.

Autovakuutus herättää keskustelua, koska se on rahallinen sijoitus joko vuosittain tai kuukausittain. Rahalliset menot nostattavat aina jonkinlaisia tunteita pintaan ja siksi niitä kritisoidaan tai manataan jollain tapaa. Kukapa haluaisi mielellään laittaa ison summan vakuutukseen, kun auton ylläpitokin jo maksaa sievoisia summia. Saatikka pelkkä auton liikuttaminen, eli bensan tai dieselin ostaminen, sekin maksaa suuria summia ja hinta näyttää vielä nousevan koko ajan. Nämä kaikki rahalliset sijoitukset autoon kirvoittavat keskustelemaan jo ihan arkisissa tilanteissa.

Autovakuutus on kuitenkin tärkeä osa autoilijan arkea, koska koskaan ei tiedä mitä tiellä kohtaa. Välttämättä ei tarvitse itse tehdä mitään virhettä, kun jo autovakuutuksen kanssa joutuu tekemisiin. Valitettavasti tien päällä liikkuu kaikenlaisia kulkijoita, eivätkä kaikki kuljettajat ole aina yhtä huolellisia ajoneuvon kanssa. Hurjapäitäkin mahtuu valitettavasti katukuvaan kasvavassa tahdissa, mikä on todella hankala ja ikävä yhtälö kaikkien tiellä liikkujien kannalta. Myös erilaiset villieläimet tai ihan vaikkapa karanneet kotieläimet saattavat aiheuttaa auto-onnettomuuksia hyppelemällä katujen tai teiden yli holtittomasti. Autoilija saattaa siis joutua tahtomattaankin olemaan tekemisissä autovakuutuksen kanssa ja silloin autoilija saattaa olla onnellinen, että tämä vakuutus onkin pakollinen osa auton omistamista ja autolla liikkumista.

Autovakuutusten vertailu

Autovakuutus Suomessa koostuu kahdesta eri osasta, pakollisesta liikennevakuutuksesta sekä vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta. Vapaaehtoisen kaskovakuutuksen kohdalla vakuutuksen ottaja voi itse miettiä itselleen sopivan kaskon tai jättää kaskovakuutuksen jopa kokonaan pois koko autovakuutuksesta. Vakuutuksen ottoa pohdittaessa autoilijan kannattaa pohtia omaa tilannettaan ihan realistisesti. Hänen kannattaa kysyä itseltään esimerkiksi: millainen autoilija olen, onko minulla paljon ajokokemusta? Tai millaisella autolla ajan? Nämä kaikki vaikuttavat vakuutuksen ottamiseen, siihen että kannattaako kaskovakuutusta ottaa. Jos autoilija ajaa esimerkiksi upouudella autolla, täydellinen kaskovakuutus kannattanee ottaa kaiken varalta. Jos kyse on jo vanhemmasta kotterosta, ei täyskasko välttämättä ole tarpeen, koska auton arvo on jo päässyt laskemaan vuosien varrella.

Autovakuutusten vertailu
Autovakuutusten vertailu

Autovakuutukset ovat hyvin erilaisia. Ja vakuutuksia on tarjolla todella erilaisista yrityksistä. Autovakuutuksia tarjoavat vakuutuksiin erikoistuneet yritykset kuin myös pankit. Autovakuutukset hinnat ovat usein korkeita, joten niiden vertailu ehdottomasti kannattaa. Autovakuutuksen ottaja voi vertailuttaa eri firmojen tarjoamia vakuutuksia kätevästi ja helposti internetissä, internetistä löytyy useampia sivustoja hintojen vertailuun. Mainittakoon tässä yksi vertailusivusto, jota paljon käytetään, nimittäin Kilpailuttaja. Vertailuun kannattaa käyttää aikaa, koska sillä voi säästää suuren summan rahaa. Vakuutusten ehdot myös poikkeavat toisistaan, esimerkiksi omavastuiden osalta. On monta hyvää syytä siis vertailla autovakuutuksia.

Osa vakuutusyhtiöistä tarjoaa erilaisia paketteja, kun kuluttaja ostaa monta vakuutusta samaan aikaan. Autovakuutuksen voi siis saada halvemmalla niin sanotusta omasta vakuutusyhtiöstä, josta kuluttaja on jo ottanut esimerkiksi kotivakuutuksen ja matkavakuutuksen. Pakettivakuutusten tiedustelu on ehdottoman järkevää. Jokaista vakuutusta ei useinkaan kannata ottaa eri yrityksestä, vaan kannattaa keskittää vakuutukset samalla yritykselle. Vakuutuksen ottaja voi paremmin keskustella vakuutusyhtiön kanssa hinnoista, jos hän on itse jo etukäteen perehtynyt yleiseen autovakuutusten hintapolitiikkaan.

Yhteenveto

Autovakuutuksen ottaminen saattaa olla monimutkainen juttu. Sen pakollisuuden takia se on kuitenkin otettava, jos ajattelee autoilevansa omalla autollaan. Autovakuutuksen pakollisuus on hyvä asia, koska liikenteessä on monenlaista kulkijaa. Oma moka, esimerkiksi peruutus parkkihallin seinään, voi olla myös mahdollinen ja tällöin autoilija on iloinen omistaessaan autovakuutuksen, joka kattaa ainakin osan korjauskuluista. Vakuutusten hintojen seurailu ja vertailu kannattaa, sillä niissä saattaa olla suuriakin eroja. Yhdistelemällä vakuutuksia voi päästä sopivan hintaiseen tulokseen. Vakuutuksen ottaminen kirpaisee aina taloudellisesti, mutta ilman sitä ei voi, eikä saa autoilla. Vakuutus on siis pakollinen paha, mutta myös taloutta suojaava juttu kolarin tai muun onnettomuuden sattuessa.