Kahdella pyörällä kulkevan ajattelumaailma

Ajoneuvojen turvallisuutta ajatellessa moottoripyörä jää yleensä listan viimeiseksi. Se voi kaatua, motoristeja kuolee kolareissa useampia vuodessa ja heidän huono näkyvyys tiellä kasvattaa ajamisen riskit huomattavasti.

Suomen ja muunkin Euroopan keleistä huolimatta, tietty ihmisluokka valitsee moottoripyörän rakastetuimmaksi ajoneuvokseen eikä koskaan mieti vastatessaan kysymykseen ”millä tällä kertaa menet matkustamaan?” – sillä se on aina moottoripyörä ja piste. Pyörin itsekin motoristien seuroissa ja ajan moottoripyörää ja jossain vaiheessa huomasin, että moottoripyörää ajavien ihmisten turvallisuus- ja vastuuajattelu sekä reaktion nopeus poikkeavat tavanomaisten ihmisten ajattelumaailmasta ja yllättäen parempaan suuntaan. Mitä vielä tänäkin päivänä hengissä olevien motoristien päissä pyörii, kun kyse on turvallisuudesta?

Periaate: Kaikki Haluavat Tappaa Minut

Kun moottoripyörällä sattuu kolari, moottoripyörän kuljettajalle käy aina huonommin kuin autokolarissa. Kaikista turvavarusteista huolimatta usein menee luita poikki ja syntyy vakavia ihovammoja. Vastuullinen moottoripyörän omistaja ja tällä ajoneuvolla matkustava ihminen pystyy kuitenkin käyttäytymään niin, että välttää riskit melkein täysin ja hänen ajotapansa on turvallinen. Yleensä tällaiset ihmiset ymmärtävät, että tuskin kenenkään tarkoitus on kiusata häntä, mutta hänen näkymättömyys aiheuttaa vaaratilanteita. Lisäksi pitkään hengissä pysynyt motoristi ymmärtää, että hänen ajattelutavastaan riippuu sekä hänen oma että muiden ihmisten turvallisuus, ja sen kautta miettii asioita enemmän ja tarkemmin ennen kuin kääntää kaasukahvan täysin auki.

Periaate: Kaikki Haluavat Tappaa Minut

Yhdysvalloissa hävittäjälentäjille opetettiin sellainen ajattelutapa, että koko maailma olisi kääntynyt tappamaan heidät. Tällaisen luupin kautta katsottuna he tekivät kaikki päätöksensä ja tällainen ajattelumaailma mahdollistaa moottoripyörällä ajavan turvallisuuden yleisillä teillä, vaikka edelleen: kenenkään ei siis ole tarkoitus tappaa liikenteessä ketään. Vastuullinen moottoripyöräilijä kantaa vastuuta itsestään, pyörästään, matkustajastaan ja muista liikenteeseen osallistuvista ihmisistä, joten miettimistä siellä riittää.

Vaaranpaikkoja Ja Niiden Tunnistaminen

Moottoripyörällä kulkiessa korostuu vilkkujen käytön merkitys entistä enemmän. Houkutus poistua valtatieltä edellä menevää autoa aikaisemmin, kun se on menossa suoraan, on suuri, mutta yhtäkkiä tämä auto meneekin myös oikealle. Siinä ensimmäinen tärkeä ajatus: turvallinen moottoripyörällä ajaminen edellyttää sitä, että moottoripyörän kuljettaja varaa koko ajokaistan leveyden itselleen eikä ainakaan valtateillä mene koskaan auton tai muun ajoneuvon rinnalla. Tällainen ajaminen on hitaampaa kuin leffoista tuttu hurjastelu, mutta perille päästään paljon turvallisemmin. Koskaan ei kannata syyttää autoilijoita vilkkujen käyttämättömyydestä: vaikka se on kyllä virhe ja se ärsyttää, moottoripyörällä kulkevan täytyy osata ennakoida autoilijoiden käyttäytyminen liikenteessä. Kun moottoripyöräkolarissa jää syyttömäksi, se ei paljoa auta, jos tieto oikeuden päätöksestä tulee sairaalan sänkyyn ja kesäkausi menee murtumien ja muiden vammojen hoitoon.

Vaaranpaikkoja Ja Niiden Tunnistaminen

Toinen erittäin tärkeä suoraan turvallisuuteen liittyvä seikka on sellainen ajattelutapa, että kukaan ei näe moottoripyörää. Näin se ei ole, mutta tällainen ajattelu parantaa turvallisuutta merkittävästi: jos auto on edessä aloittanut kaistan vaihdon, ei tarvitse koskaan yrittää ehtiä vielä väliin, sillä autoilija ei todennäköisesti vaan näe moottoripyörää tai jos näkeekin, niin ei osaa laskea sen nopeutta yhden ajovalon lähestymisnopeuden perusteella. Oman näkymättömyyden periaate on pelastanut jo monta elämää ja toimii turvallisuutta erittäin paljon nostavana tekijänä.Kolmas asia on oma käyttäytyminen. Kun kiusaa autoilijoita menemällä rivien välistä tai rikkomalla henkilöautojen peilejä, jossain vaiheessa asia palaa takaisin pahana kolarina, jossa jäädään vielä syylliseksikin. Moottoripyörä on hieno ajoneuvo, mutta se pitää sisällään paljon isompia riskejä kuin henkilöauto, joten miksi kannattaisi leikkiä turvallisuuden kanssa yrittämällä näyttää siistimmältä kuin oikeasti ollaan? Siistein moottoripyöräilijä on hengissä oleva moottoripyöräilijä, joten turvallisuus ensin. Kaikki harjoiteltavat vaikeat temput voi jättää kilparadalle.