Liikenteessä turvallisesti

Liikenneturvallisuus koostuu monesta eri osa-alueesta. Liikenteessä et ole vastuussa vain omasta turvallisuudestasi, vaan myös muiden tienkäyttäjien turvallisuudesta, niin autoilijoiden kuin jalankulkijoidenkin.

Perusasiat kuntoon ajaessa

Useat meistä syyllistyvät huomaamattaan samaan virheeseen ajaessaan. Ajokortin hankinnasta on kulunut jo vuosia, taidot ovat karttuneet ja kuski tuntee olonsa varmaksi auton ratissa. Tämä varmuus kuitenkin tuo usein mukanaan välinpitämättömyyden ja tarkkaamattomuuden. Esimerkiksi ohitustilanteissa näkee hurjia ja päättömiä tilanteita. Lähestyvän auton nopeutta sekä etäisyyttä voi olla hankalaa arvioida. Usein arviovirhe tapahtuu vielä niin päin, että nopeus arvioidaan pienemmäksi ja etäisyys pidemmäksi kuin mitä todellisuudessa ne ovat. Ohitustilanteisiin tulisikin lähteä vain, kun näkymä on esteetön ja ollaan varmoja ohituksen onnistumisesta. Nopeusrajoitusten noudattaminen on yksinkertainen neuvo, mutta se pitää sisällään aimo kasan turvallisuustekijöitä. Kun nopeus on tilanteeseen sopiva, jää havaintojen tekemiseen enemmän aikaa. Tämä voi olla elintärkeää esimerkiksi tilanteissa, joissa lapsi ponkaisee tielle tarkistamatta reitin turvallisuutta. Yllättävän tilanteen osuessa kohdalle, pysähtymisaika- ja matka lyhenevät merkittävästi ja auto saadaan pidettyä hallinnassa paremmin. Jos törmäys kuitenkin sattuisi, seuraamukset olisivat lievemmät.  On hyvä pitää mielessä kaksi faktaa. Kun törmäysnopeus kaksinkertaistuu, auton törmäysenergia nelinkertaistuu. Samoin kun auton nopeus kaksinkertaistuu, jarrutusmatka nelinkertaistuu.

Erityisesti risteysalueilla, ruuhkaisessa liikenteessä ja tietyömaiden läheisyydessä on syytä olla erityisen tarkkaavaisia. Jarrun polkaisun ja auton pysähtymisen välillä kuluu arvokkaita sekunteja. Siksi turvavälin tulisi olla aina tilanteeseen ja säähän nähden riittävä. Älä anna puhelimen häiritä ajamistasi ja viedä keskittymistäsi muualle. Liikenneturvan sivuilta löydät paljon vinkkejä turvalliseen ajoon.

Auton rattiin vain hyväkuntoisena

Liikennesääntöjen noudattamisen lisäksi ajajan on osattava ottaa vastuu omasta tilastaan. Lienee sanomattakin selvää, että alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena ajokyky heikkenee huomattavasti. Se, mitä ei usein tulla ajatelleeksi, on lääkkeiden vaikutus pienen määrän alkoholia kanssa. Pieni lasillinen viiniä ei välttämättä vielä vaikuta ajokykyyn, mutta jos se yhdistetään tiettyihin lääkkeisiin, seuraukset voivat olla täysin toisenlaiset. Jos sinulle määrätään kolmiolääkkeitä, tarkista aina, mitkä voivat olla mahdolliset sivuvaikutukset. Samoin, jos sinun tulee nauttia useita lääkkeitä yhtäaikaisesti. Mikäli olo tuntuu tokkuraiselta, väsyneeltä tai muutoin poikkeavalta, auton alle ottamista kannattaa välttää.  Tietyt lääkkeet voivat vaikuttaa vielä seuraavana päivänäkin ajokykyä häiritsevästi. Kysy aina tarvittaessa lääkärin mielipidettä ja luota siihen. 

Huolla autosi ja pidä renkaat kunnossa

Huolellisinkaan ajaja ei ole turvallinen liikenteessä, jos auto ei ole huollettu. Säännöllisen tarkastuksen avulla voidaan huomata ajoissa mahdolliset viat ennen suurien vahinkojen syntymistä. Moottori, vaihteet ja jarrut on syytä kontrolloida riittävän usein. Öljyt tulisi vaihtaa 20 000-30 000 kilometrin välein, vaikka pinta ei olisikaan laskenut. Varsinkin Suomen oikukkaissa keleissä renkaiden kunto on erittäin tärkeää pitää hyvänä. Huonokuntoiset renkaat pidentävät jarrutusmatkaa huomattavasti ja nostavat riskiä menettää auton hallinta liukkaalla tiellä. Talvirenkaiden vaihdossa tulee noudattaa asetettuja sääntöjä. Joulukuun 1. päivästä helmikuun loppuun auton alla on oltava talvikäyttöön sopivat, hyväkuntoiset renkaat. Urien syvyyden tulisi olla vähintään 6 mm.

Huolla autosi ja pidä renkaat kunnossa

Samoin kesäaikaan siirryttäessa renkaiden kunto tulee tarkistaa. Kuluneilla renkailla ajessa esimerkiksi vesiliirron vaara moninkertaistuu. Auton parhaan ohjattavuuden kannalta kaikkien renkaiden tulisi olla yhtä pitäviä, eli samalla lailla kuluneita. Tämän takaamiseksi renkaiden vaihdon yhtyessä voidaan vaihtaa renkaiden paikkaa edestä taakse. Renkaan pyörimissuuntaa ei tule kuitenkaan muuttaa. Renkaiden paineet tulee olla suositelluilla tasoilla. Se sekä hillitsee polttoaineen kulutusta, pidentää renkaan käyttöikää että auttaa auton hallinassa ääritilanteissa. Rengaspaineiden kontrollointi sujuu helposti ja nopeasti millä tahansa huoltoasemalla.