Lottovoitto syntyä suomeen

Turvallisuutta pohtiessaan voi tulla jälleen kerran otsikossa mainittuun sanontaan, kun asiaa ruvetaan miettimään laajemmin kuin omakotitalopihan rajoissa. Suomi ei ole mikään maailman jokaisen kansalaisen paratiisi sen pakkasia ja lunta täysillä talvillaan tai hyvin tasaisella rytmillään, mutta ennen kuin lähdetään valittamaan omasta elämästä Suomessa, vilkaistaan hetkeksi muuta maailmaa kansalaisen turvallisuuden näkökulmasta. Mitä meillä on olemassa ja mihin haluaisimme vielä pyrkiä?

Panostetaan Ekologiaan

Välillä tuntuu siltä, että ympäristöystävällisyyteen panostetaan niin paljon että melkein jo liikaa. Ihmiset, jotka säästävät ympäristöä ja pitävät siitä huolta maalaisjärkeä käyttäen, ovat ekologisen turvallisuuden luojia. Mitä se ekologinen turvallisuus tarkoittaa? Hyvin yksinkertaistettuna: sitä, että kansalaisen elämästä puuttuu uhka kuolla valtion välinpitämättömyyden takia luontoa kohtaan. Suomessa käytetään monia keinoja ympäristön turvallisuuden parantamiseksi ja pidetään hyvää huolta hengitettävästä ilmasta, metsistä ja niin edelleen, mutta ekologiseen turvallisuuteen kuuluu myös luonnon ilmiöitä. Siinä on oikea lottovoitto: vaikka Suomessa on kovat talvet, meillä ei ole maanjäristyksiä, tsunameja, purkautuvia tulivuoria eikä tornadoja. On olemassa pieniä myrskyjä, joiden tuloksena vahingoittuu kansalaisten omaisuutta, mutta niiden tekemät vahingot jäävät hyvin pieniksi edellä mainittuihin verrattuna. Johtopäätös? Suomi on kyllä hyvin ekologisesti turvallinen maa.

Ulkopoliittiset Asiat

Kansalaisen turvallisuudesta puhuessa mainittakoon valtion suhteet naapurimaihin ja muutenkin valtion asenne maailmassa. Suomi ei ole koskaan ollut huutava ykkönen eikä säälittävä satanen, ja kansallisturvallisuus tuntuu olevan taattu varsin hyvin: kukaan ei enää tule varastamaan Karjaloita tai myymään Ahvenanmaita, joten kansa elää rauhassa. Toisaalta, kun mietitään itäisen naapurin aseistusta ja siellä tapahtuvia liikkeitä, tulee kysymys: mitä jos ne tulevat taas sotimaan Ruotsin kanssa Suomen alueella? Siihen on yksinkertainen vastauskin olemassa, jopa kaksi: Ruotsi ei koskaan tule enää sotimaan Venäjän kanssa, se on asia numero yksi. Toinen asia: Suomi voi panostaa aseisiinsa niin paljon, että maa tulee olemaan aseita täynnä eivätkä ne silloinkaan vielä riitä Venäjää vastaan tappelemaan, eli turhaa puuhaa. Siinä se. Kunhan Suomen ulkopolitiikka pysyy järkevänä vielä moneen vuoteen, elämme hyvin turvallisessa maassa.

Ulkopoliittiset Asiat

Maan Sisällä Tapahtuu

Maan sisäinen turvallisuus on Suomessa huippuluokkaa. Emme ole maailman ykkönen, mutta kuitenkin: kuinka usein kärsimme siitä, että korruptoitunut lääkäri antaa väärän reseptin sen jälkeen, kun ei ole saanut lahjustaan? Entä kuinka monta kertaa olemme joutuneet kiertämään monipuolista ja välillä sekavaakin lainsäädäntöä lahjomalla viranomaisia? Meillä nimittäin lait ovat olemassa ihmisiä varten, ja vaikka ne välillä ovat oikein sekavia ja monimuotoisia, niistä selvitään. Osaammeko edes kuvitella, että maailmassa on muita maita, joissa lainsäädäntö laaditaan hellimään korruptiota ja kiusaamaan kansalaisia? Näitä maita on, ja harmittavan paljon. Siellä kansalaisten turvallisuus ja sen tunne perustuvat ainoastaan siihen, kuinka hyvin ihminen pystyy sopimaan asioita viranomaisten ja muiden korruptoitujen ihmisten kanssa. Muita Suomen turvallisuusetuja ovat henkilötietojen tarkkaan säädetty käyttö, sillä nykymaailmassa niitä ostetaan ja myydään joka nurkalla; turvallinen elinympäristö eli matala katurikosten määrä useaan Euroopan Unioninkin maahan nähtynä muista maista puhumattakaan; hyvä liikenneturvallisuus, sillä sakkojärjestelmä toimii moitteettomasti eli ilman korruptiota ja sakot ovat tarpeeksi kovia, ja monta muutakin turvallisuuteen liittyvää asiaa pelaavat meillä poikkeuksellisen hyvin. Ihmisten luottamus toisiinsa on myös toimivaa eli emme lähde etsimään vastapuolen puheista mitään petosyritystä, niin kuin se on monessa maassa tapana, vaan uskomme ihmisten hyviin tapoihin kunnes löytyy syitä vaihtaa mielipidettä. Ja kaikkien näiden asioiden analyysin jälkeen, jos elämä tuntuu tylsältä ja haluaa muuttaa Thaimaahan, syntyykin kysymys: olenko valmis tinkimään näistä turvallisuusseikoista

Maan Sisällä Tapahtuu