Maailmalla tapahtuu

Suomessa olemme tottuneita siihen, että bussipysäkille unohdetut lapaset löytyvät mitä todennäköisimmin samasta paikasta, ja ravintolan baaritiskiltä voi seuraavanakin päivänä kysellä pöytään unohtunutta puhelinta. Aidat ovat meillä enemmän pihan koriste kuin talon suojauskeino, ja asennamme asunnoissamme turvalliset lukot tavallisiin puuoviin, joiden turvallisuus on vähintään kyseen alaista. Meillä se on tapana; miten maailmalla?

Eurooppa

Moni meistä on matkustanut Eurooppaan ja tunsi siellä itsensä turvatuksi ja rauhalliseksi. Liikenne on turvallista, taskuja ja reppuja ei tarvitse vahtia koko ajan eikä aitoja näy useammin kuin Suomessa. Tosin mitä kauemmas etelään tai itään mennään, sitä mukaan muuttuu tilanne vähemmän turvalliseksi ja sellaiset turvallisuuden perusasiat kuten kännykän säilyttäminen laukussa eikä takataskussa saavat yhä enemmän merkitystä; tavallisen suomalaisen maatilan naapuriperiaatteet eivät enää toimi. Näistä eroista huolimatta, Euroopan pihat ovat hyvin pitkälle saman näköisiä ja perusturvallisuus on ihmisillä ja yhteiskunnalla hyvin hallussa. Viime aikaiset moottoripyörärikokset Iso-Britanniassa ovat enemmän poikkeus kuin sääntö, ja tämäkin ilmiö on saanut alkunsa muuttuneesta lainsäädännöstä.

Yhdysvallat

Voisi kuvitella, että Yhdysvalloissa ja Kanadassa kaikki olisi samalla tavalla niin kuin meilläkin on. Turvalliset alueet, joissa on hienoja nurmikkoja omakotitalojen edessä; lapset leikkivät kaduilla ja autoilijat vain hymyilevät ajaessaan alle 20 kilometriä tunnissa, ja nurmikolle talon eteen jätetty ruohonleikkuri löytyy samasta paikasta viikonkin kuluttua. Tällaista elämää olemme nähneet amerikkalaisista elokuvista ja sitä se joissakin paikoissa todellakin on, mutta totuus on se, että Yhdysvalloissa jokaisen turvallisuus on hänen oma vastuunsa ja se pitää paikkansa kaikkialla maassa paljon enemmän kuin Euroopassa. On aina kivaa tehdä sitä, mitä haluaa, mutta siinä kasvaa vastuukin. Yhdysvalloissa jokaisen turvallisuus on hänestä itsestään kiinni, joten turvallisuuden perusasiat haltuun ja käyttöön.

Yhdysvallat

Havaintoja Eri Maista

Muistan kun tulin ensimmäisen kerran Karibian saaristoon, ja ensimmäisenä oli Dominikaaninen tasavalta. Valtiolla ei mennyt silloin kovin hyvin eikä taida mennä vielä tänäkään päivänä, ja yhteiskunnan köyhyys paistoi joka paikasta. Ei siis ollut mikään ihme, että siellä oikeasti varastetaan ja tapetaan, vaikka matkaoppaat siitä ovat mukavasti hiljaa ja kertovat enemmän kansan perinteistä. Dominikaaninen tasavalta oli ensimmäinen paikka, jossa ymmärsin, että lapsuudessa opitut asiat eivät taida riittää ja nyt täytyy olla erityisen tarkka joka askeleella ettei mitään satu. En ole tottunut piilottamaan kukkaroa repun pohjaan enkä kantamaan reppua edessä pelkistä turvallisuussyistä, mutta siellä se kannatti – ja kuten myöhemmin selvisi, kannattaa monessa muussakin paikassa Karibialla ja Etelä-Amerikassa.

Havaintoja Eri Maista

Karibialla ja Etelä-Amerikassa turvallisuustavat ovat meidän tapoja tiukemmat. Yllättäen jopa Chilessä, joka on Etelä-Amerikan turvallisin maa, aitoja näkyy aina kadun joka puolella ja useassa on joko piikkejä tai sähköä piikkilangoissa. Joissakin saarissa ja maissa ihmiset hoitavat talonsa turvallisuuden aluevartijoilla, varsinkin kun kyse on jostain isommasta maatilasta tai muuten liian hienosta talosta. Nykyaikaiset järjestelmät eivät ole jostain syystä siellä kovassa suosiossa, ja asiat hoidetaan vanhanaikaisilla keinoilla pystyttämällä isoja aitoja, laittamalla sähköä piikkilankoihin, palkkaamalla vartijoita alueelle ja ostamalla aseita kotiin. Venäjällä käytetään rautaa ensimmäisten talokerrosten ikkunoissa etteivät varkaat pääsisi kiipeämään ikkunasta asuntoon sisään, ja meillä on taas olemassa maan tasolle rakennettuja terasseja, joiden kautta asuntoon sisään pääsyltä suojaa vain heikon näköinen lasiovi… Matkustaessaan maailmalle on mielenkiintoista katsoa asioita eri näkökulmista, ja niitä voivat hyvin olla sellaiset arkiasiat kuten ihmisten kulttuuriin kuuluvat turvallisuuskäsitteet ja itsensä sekä asuntoja suojaamisen tavat.