Matkavakuutus kannattaa suosiolla laskea osaksi minkä tahansa matkan kuluja

Matkailu on hauskaa ja piristävää vaihtelua arkeen. Se voi olla myös huoletonta, kun vakuutus on kunnossa. Yllättävän moni harkitsee matkustamista ilman vakuutusta, mutta se voi tulla vahingon sattuessa erittäin kalliiksi. Matkavakuutuksen hinta on kuitenkin loppujen lopuksi investointi mielenrauhaan ja onnistuneeseen lomaan. Lisäksi matkavakuutuksen avulla lentolippujen kokonaishinta voi tulla edullisemmaksi, sillä niihin ei tarvitse ottaa useiden yhtiöiden tarjoamia matkatavaravakuutuksia tai korvauksia myöhästyneistä lennoista, ne kun kuuluvat yleensä jo omaan matkavakuutukseen.

Matkavakuutus kannattaa suosiolla laskea osaksi minkä tahansa matkan kuluja

Hoito ilman vakuutusta voi tulla huikean kalliiksi

Monissa maissa ei ole Suomen kaltaista ilmaista terveydenhuoltoa ja lääkärikäynnin hinta voi nousta tuhansiin euroihin jo yksinkertaisista vaivoista. Leikkausta vaativa vamman hoito voi maksaa kymmeniä tuhansia euroa.  Esimerkiksi suomalaisten suosikkikohteessa Thaimaassa vuorokausi sairaalassa maksaa 1 000–2 000 euroa, vaikka yleinen hintataso on muuten edullinen. Kaikista kallein lasku seuraa, jos ihminen joudutaan lähettämään kotiin ambulanssilennolla. Tällaiset lennot voivat maksaa helposti yli 100 000 euroa. Matkaajista erityisesti nuoret opiskelijat matkustavat usein ilman vakuutusta, mutta juuri heille yleensä sattuu ja tapahtuu. Yleisesti noin kolmannes matkaan lähtijöistä jättää vakuutuksen ottamatta.

 

Hoito ilman vakuutusta voi tulla huikean kalliiksi

Vertaile kattavuutta ja korvaussummia

Matkavakuutuksiakin on kovin erilaisia, eikä ylimääräistä kannata maksaa. Jos pakkaat mukaan vain passin ja hammasharjan, et luultavasti tarvitse erillistä matkatavaravakuutusta. Matkavakuutuksen erot näkyvät lähinnä pienissä yksityiskohdissa, joten vertailua tehdessäsi käy tarkasti läpi korvaussummat ja omavastuut. Kannattaa myös tarkistaa, onko sinulla sattumalta matkavakuutus jo olemassa jotain toista kautta. Esimerkiksi ammattiyhdistyksen jäsenyyden kautta voi saada myös matkavakuutuksen ja sellainen kuuluu myös useisiin luottokortteihin.

Jos reissaat useita kertoja vuodessa, jatkuva matkavakuutus on yleensä edullisin vaihtoehto. Vuodessa tällainen vakuutus maksaa yhtiöstä riippuen muutamasta kymmenestä eurosta muutamaan sataan euroon. Hintaan vaikuttavat myös toki vakuutuksen laajuus, korvaussummat ja omavastuun määrä. Perinteiset matkavakuutukset eivät juurikaan eroa toisistaan ehtojensa puolesta. Kaikissa hoito rajataan pakolliseen ensihoitoon akuuteissa tapauksissa, mikäli matkaajalla on ollut sairaus jo ennen matkalle lähtöä. Matkavakuutus voidaan myöntää ainoastaan henkilölle, joka asuu vakituisesti Suomessa. Osa matkavakuutuksista kattaa myös mukana matkustavat alaikäiset lapset, joten heille ei tarvitse ostaa erikseen vakuutusta.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on hyvä lisä matkalle

Moni Euroopassa matkaileva luottaa siihen, että Eurooppalainen sairaanhoitokortti takaa riittävän hoitoon pääsyn myös kohdemaassa. Suomessa on kuitenkin erittäin laaja julkinen terveydenhuolto, eikä tilanne ole välttämättä sama muissa Euroopan maissa. Hoitoa saa aina kohdemaan ehdoilla ja yllätyksiä voi tulla. Kortti kannattaa kuitenkin ehdottomasti pakata mukaan, sillä sen avulla voi hoitaa esimerkiksi vähemmät akuutit tapaukset. Kortti takaa hoidon samaan hintaan kuin paikalliset sen saavat.

Konsulikyyti on urbaani legenda

Suomalaisten mielissä elää edelleen vahvana uskomus siitä, että valtio kustantaa kotiinkuljetuksen hätätilanteessa. Tällaista ns. konsulikyytiä ei kuitenkaan ole olemassa ja matkat jäävät reissaajan maksettaviksi. Konsulaatista voi saada neuvoja ja heidän kauttaa voi ottaa yhteyttä Suomessa asuviin läheisiin, mutta rahaa konsulaatista ei saa, paitsi todellisissa hätätilanteissa lainaksi. Lähihistoriassa ainoa kerta, jolloin ulkoministeriö kustansi suomalaisten matkoja ulkomailta kotiin, oli vuonna 2004 tsunamin iskiessä Aasiaan. Yleensä kuitenkin esimerkiksi poliittisten konfliktien tieltä evakuoidut suomalaiset joutuvat itse maksamaan matkansa kotiin.

Konsulikyyti on urbaani legenda

Matkavakuutus tarjoaa mielenrauhan lisäksi vapauden valita, minne suuntaa lääkäriin tapaturman sattuessa tai sairauden iskiessä. Lisäksi hoitoon pääsee yksityisellä saman tien. Matkatavaravakuutuksen kohdalla asiakas joutuu itse arvioimaan, kuinka arvokasta omaisuutta matkalla on mukana. Näitäkin tavaroita vakuutusyhtiö korvaa ainoastaan sen hetkisen markkinahinnan mukaan.