Mökin turvallisuutta on helppo lisätä pienillä teoilla

Mökkien varustelu on parantunut monin paikoin vastaamaan ympärivuotista vapaa-ajan asuntoa ja mökillä saattaa olla arvokastakin irtaimistoa. Silti se on suuren osa vuodesta tyhjillään ja turvallisuuteen täytyy kiinnittää huomiota. Mökille voi halutessaan asentaa myös hälytysjärjestelmän ja tällöin kannattaa huolehtia siitä, että sekä järjestelmä että järjestelmän asentanut yritys ovat vakuutusyhtiön hyväksymiä. Mikäli hälytysjärjestelmä tuntuu liialliselta, voi turvallisuutta parantaa myös monilla käytännön kikoilla ihan itse.

Mökin turvallisuutta on helppo lisätä pienillä teoilla

Älä jätä arvotavaroita houkuttimiksi

Suojautuminen alkaa siitä, että myös mökin osalta vakuutukset ovat kunnossa. Tällöin mahdollinen vahinko tai murtovarkaus on vain käytännön ongelma, jonka voi selvittää vakuutusyhtiön kanssa. Kesämökkiä varten tarvitaan oma vakuutus ja sen täytyy vastata mökin nykyistä arvoa. Erillinen vakuutus tarvitaan vielä irtaimistolle ja rakennukselle. Ota huomioon, ettei päärakennuksen vakuutus kata esimerkiksi erillistä saunaa tai pihavajaa.

Kun mökki jää pidemmäksi aikaa tyhjilleen, kannattaa sieltä tyhjentää arvotavarat tai ainakin huolehtia, ettei ikkunasta näy mitään varkaita kiinnostavaa. Erityisen hyvin murtovarkaille kelpaavat nykyään korut ja pienelektroniikka. Kun arvotavarat on viety pois, on hyvä jättää verhot auki, jotta mahdollisille varkaille selviää saman tien, ettei mökki ole murtautumisen arvoinen. Mökki kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan pitää asutun näköisenä ja varmistua esimerkiksi siitä, ettei postilaatikko täyty poissa ollessa.

Lukitse ovet ja tarkista lukot

Tarkista lähtiessäsi, että mökin ikkunat ja ovet on suljettu huolellisesti. Tavallisten lukkojen lisäksi oviin kannattaa hankkia myös varmuuslukot ja niihin murtosuojarauta. Suurin osa pientalomurroista tehdään sorkkaraudan avulla. Tämä koskee myös esimerkiksi terassin tai parvekkeen ovea. Harva murtovaras jaksaa murtaa päteviä turvalukkoja mökin takia, joka vaikuttaa tyhjältä ja hyvin suojatulta.

Lukitse ovet ja tarkista lukot

Jos mökille jää muuta arvokasta pihapiiriin, kuten esimerkiksi talviteloilla oleva vene, pidä huolta siitä, että se on kiinnitetty asianmukaisesti lukolla joko rakennukseen tai vaikka tukevaan puuhun. Veneiden kohdalla kannattaa myös tarkistaa vakuutuksen määräykset oikeaoppisesta talvisäilytyksestä, sillä esimerkiksi vääränlainen kiinnitys voi johtaa siihen, ettei varkaustapauksessa saakaan korvauksia. Veneestä kannattaa ottaa kunnollinen valokuva ja lisäksi kirjata ylös veneen ja perämoottorin tunnistetiedot. Varkaustapauksissa näitä on vaikeampi myydä eteenpäin, jos tiedot julkaistaan. Houkuttelevia esineitä murtovarkaille ovat myös erilaiset työkalut ja koneet, kuten moottorisahat. Näitä säilytetään usein huonommin suojatussa piharakennuksessa. Varmistu siis siitä, että myös esimerkiksi vajan ovessa on kunnollinen lukko.

Valokuvat auttavat vakuutuskorvauksissa

Valokuvat ovat hyvä apu oikeastaan kaikissa varkaustilanteissa ja tämän takia myös mökin tärkeimmät esineet on hyvä valokuvata. Mahdollisessa murtovarkaustapauksessa valokuvista on apua poliisille ja myös vakuutusyhtiöltä on helpompi saada korvauksia. Sama pätee myös tapauksessa, jossa esimerkiksi myrskyssä kaatunut puu vahingoittaa mökkiä. Jos olet lähdössä pidemmälle matkalle tai tiedät olevasi pois mökiltä pitkän ajan, ei asiasta välttämättä kannata huudella esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Tieto leviää yllättäviä reittejä ja tyhjät mökit ovat aina houkutteleva kohde.

Asutun näköinen ja hyvin valaistu mökki on turvallisempi

Jos mökin läheisyydessä asuu mökkinaapureita tai ympärivuotisia asukkaita, voi heidän kanssaan sopia siitä, että kaikki pitävät silmällä aluetta ja rakennuksia. Usein mökkimurrot tapahtuvat aalloissa, jolloin samalla alueella murtaudutaan lyhyen ajan sisään useampiin mökkeihin. Jos joku tuttu sattuu ajamaan mökin suunnilla, voi häntä myös pyytää poikkeamaan paikan päällä, jolloin esimerkiksi lumeen jää jäljet käynnistä.

Asutun näköinen ja hyvin valaistu mökki on turvallisempi

Yksinkertainen kikka tehdä mökistä vähemmän houkuttelevampi kutsumattomille vieraille on lisätä valaistusta pihapiirissa. Liiketunnistimilla varustetut pihavalot pysäyttävät monet yrittäjät. Yllättävän hyvin voi toimia myös pelkkä hälytysjärjestelmästä kertova tarra ovessa, vaikka itse järjestelmää ei olisikaan asennettu. Yksinkertaisia, ääntä pitäviä hälytysjärjestelmiä on helppo asentaa myös itse ja vaikka ne eivät vakuutusyhtiölle yleensä kelpaakaan, voivat ne silti lisätä mielenrauhaa.