Nyrkkeilyn tulisi olla seuraava harrastuksesi

Nyrkkeily tunnetaan rankkana ja aggressiivisena lajina, jossa osumia tulee ja kovaa. Se on kuitenkin niin paljon muuta ja nyrkkeily onkin hyvä laji aloittaa myös aikuisena. Nyrkkeily ei ole kovin helppo laji teknisesti, fyysisesti tai henkisesti, mutta tarjoaa erinomaisen urheilu- ja harrastusmuodon kaikenikäisille.

Nyrkkeilystä tunnetaan nyrkkeilykehä ja lyönnit päähän. Ne saattavat ensiaskeleilla säikäyttää monet pois lajin parista. Vaikka otteleminen on tärkeä osa lajia, kuten montaa muutakin urheilu- ja taistelulajia, saa nyrkkeilystä jokainen irti aina jotain muutakin. Nyrkkeilyssä pyritään tyylipuhtaisiin suorituksiin, joten kokonaisvaltainen treenaaminen on tämän lajin parissa arkipäivää. Olennaisin osa nyrkkeilyä on hyvä kunto ja kestävyys. Ne toimivat nyrkkeilyn sydämenä ja muu rakennetaan niiden ympärille. Monipuolinen treeni ja liikkuvuuden kehittäminen ovat nyrkkeilyssä tärkeitä. Suomessa järjestetään nyrkkeilytreenejä jokaiselle eri tasolle ja varsinkin alussa tärkeää on päästä aina treenaaman samantasoisten kanssa, jotta vältytään mahdollisilta vammoilta. Nyrkkeilystä tekee hienon sekä haastavan lajin se, että virheen tekeminen näkyy heti. Joko se tulee vastustajan lyöntinä tai oman lyönnin aiheuttaman epäonnistumisen kautta. Kunnon kehitys ja sen ylläpito vähentävät huomattavasti virheiden tekoa, sillä nyrkkeilyssä virheitä tulee esille varsinkin väsyneenä ja uupuneena. Nyrkkeily kehittää paljon itsevarmuutta ja antaa voimaa harrastaa paljon muita lajeja. Hyvän valmentajan avulla jokainen voi löytää ne omat vahvat ja heikot kohtansa, sekä kehittää niitä eteenpäin. Nyrkkeilyssä kehitys voi olla nopeaa ja se antaa heti onnistumisen tunnetta.

Nyrkkeilyn perusasiat

Aloittelijan on hyvä muistaa, että perusasioiden kunnollinen oppiminen vie lajissa pitkälle. On monia asioita ja virheitä, joita on hyväksyttävää tehdä aloittelijana, mutta voivat pitkällä tähtäimellä aiheuttaa pahojakin vammoja. Nyrkkeilyssä kannattaa pitää mielessä monipuolinen treeni, jotta virheet katoaisivat mahdollisimman nopeasti pois.Yksi isoimpia virheitä, mitä tehdään vielä pitkällä nyrkkeilyä harrastaessa, on keskittyminen yläkehoon. Voidaan luulla, että käsien lihakset ja voima ovat ainoa merkittävä asia. Näin ei kuitenkaan ole. Koko kehon liikkuvuus ja jalkojen ketteryys ovat hyvin tärkeässä asemassa. Aloittelijat saattavat myös innostua lajista aluksi liikaa ja yrittävätkin treenata liikaa aluksi. Nyrkkeily voidaan aloittaa melko kevyesti ja varsinkin jos ei ole muuta urheilu- tai kamppailulajitaustaa, rauhallisuus on hyve. Tärkeää on oppia tuntemaan oma keho ja ymmärtämään omat kyvyt, jotta treenaamisesta on hyötyä.

Nyrkkeilyn perusasiat

Virheiden tekeminen on täysin normaalia ja niiden tekemisen ei tulisi olla esteenä nyrkkeilyn harrastajille. Perfektionisteille saattaa olla aluksi haastavaa, sillä kuten sanottu, virheet usein tuntee kasvoillaan heti, mutta fiksu treenaaminen vahvistaa ja vähentää virheiden tekemistä. Nyrkkeilyssä on hyvä osata ottaa palautetta vastaan.Nyrkkeilytekniikoissa on monia mielipiteitä, mutta käsien ja jalkojen asento on se, mistä lähes jokainen on samaa mieltä. Käsien tulee olla kasvojen suojana ja jalkojen tulee pitää keho liikkeessä. Pysähtyminen ei ole hyvä vaihtoehto. Tyrmäyslyöntien tekeminen ei ole tärkein liike, vaan lyönnit kehoon pitävät vastustajan hereillä ja väsyttää niitä hyvin.Nyrkkeilyssä saa käyttää voimaa ja sitä tuleekin tehdä. Voimaa kannattaa kuitenkin käyttää hillitysti ja hallitusti, sillä välillä itselle liian voimakkaat lyönnit saattavat aiheuttaa kipua esimerkiksi olkapäässä, ranteessa tai kyynärpäässä. Tällaisessa tilanteessa kannattaa jättää sellaiset lyönnit väliin ja kokeilla jotain muuta. Kehän ulkopuolella otetaan esiin ne liikkeet, jotka eivät toimineet ja niitä treenataan.Nyrkkeilyssä ei tarvitse kilpailla harrastaakseen lajia. Se tuo kuitenkin treenaamiseen lisää tavoitteita, joita varten voi kehittyä paremmaksi urheilijaksi. Nyrkkeily on erinomainen urheilulaji, jossa voit oppia puolustamaan itseäsi ja kunto pysyy todella hyvällä tasolla.