Pitäisikö jokaisen kantaa mukanaan pippurisumutetta?

Pippurisumutin tai oikeastaan oikealta ja viralliselta nimeltään oleva paprikasumutin on itsepuolustukseen käytettävä sumutin, jolla on tarkoituksena suojella omaa selustaa uhkaavissa tilanteissa. Tällä sumutteella esimerkiksi naiset voivat kokea olonsa turvallisemmaksi, jolloin he ovat kyvykkäitä puolustautumaan uhkaavien tilanteiden varalta. Pippurisumute on kaasusumutin, joka vie väliaikaisesti toisen henkilön toimintakyvyn. Kaasun aineena käytetään chilipaprikoiden sisältämää kapsaisiinia, joka vaikuttaa ihmisen toimintakykyyn. Ainetta sumutetaan toisen silmiin, jolloin se vie hetkellisesti henkilön näköaistin, noin 10 – 20 minuutiksi ja uhri pääsee tässä ajassa pakenemaan paikalta. Se aiheuttaa hyökkääjälle kirvelyn tunteen, jolloin silmien avaaminen on oikeastaan mahdotonta.Pippurisumute on kuitenkin Suomessa luvanvaraista ja sen saamiseksi tarvitaan erillinen lupa. Yksityishenkilön on haettava poliisilta lupaa aineen kuljettamiselle. Luvan saamiseksi henkilöllä on oltava pätevä ja perusteltu syy sumutteen kantamiselle, jonka perusteella poliisi arvioi sumutteen tarpeen ja tulevan käytön. Tällä pyritään välttämään sumutteeseen kohdistuvia väärinkäytöksiä. Tällä hetkellä sumutteen saa henkilö, jolla on näyttää aikaisemmin tehtyjä rikosilmoituksia siitä, että henkilö on joutunut aiemmin uhkailun kohteeksi tai jos takan on ollut väkivaltainen parisuhde tai muu vastaava.

pippurisumute

Tämä onkin hyvä kysymys ja tästä aiheesta on varmasti hyvin paljon mitä erilaisimpia mielipiteitä. Jokaisella on oma kantansa asiaan ja siitä on hyvin vaikea myöskään olla yhtä mieltä. Pippurisumutteen kantamisella on monta puolta, joten asiasta on erittäin vaikeaa olla yhtä mieltä. Tottahan kuitenkin on, että kasvavan globaalisuuden myötä yhä useampia saattaa tuntea olonsa hieman turvattomammaksi. Tästä johtuen yhä useampi haluaisi saada mahdollisuuden pippurisumutteen mukana kantamiselle. Toisin taas pippurisumute saattaa avustaa rikollisuuteen ja sen turhaan käyttöön, jolloin sitä käytetään aseena. Lehdissä on ollut jopa tarinoita siitä, kuinka kauppoja on saatu ryöstettyä pippurisumutteen ansiosta. Tällöin kauppiasta on sumutettu pippurisumutteella silmiin, jolloin kaupan työntekijä on toimintakyvytön estämään ryöstön. Toinen pippurisumutteen väärinkäyttö taas on, että sitä sumutetaan toisten silmille esimerkiksi rasistisuuden nimissä. Tällöin henkilö sumuttaa sumutetta vain koska kokee tietyn ihmisryhmän uhkaavaksi tai haitalliseksi, vaikka kunnollista syytä sumuttamiselle ei ole.

Kenen sitten kuuluisi kantaa pippurisumutetta?

Tämä on hyvin laaja kysymys ja vastaus tähän onkin monimutkainen, eikä yksiselitteistä vastausta oikeastaan pystykään asiaan antamaan. Käydään tässä artikkelissa hieman läpi eri kantoja ja näkökulmia pippurisumutteen kantamiselle, jotta mahdollisimman moni näkökulma voisi tulla asiassa esille. Edellisessä kappaleessa kävikin hieman ilmi pippurisumutteen haittakäyttöä. Yleinen mielipide varmasti on se, että pippurisumutetta kuuluisi antaa käyttöön esimerkiksi nuorille naisille, jotta he pystyisivät turvaamaan oman selustansa hätätapauksien sattuessa. Seuraavana kuitenkin kysytään, että entäs nuoren pojat? Se onkin hyvinkin ristiriitainen aine. Usein katsotaan, että nuoret pojat käyttäisivät pippurisumutetta kepposten tekemiseen ja hauskanpitoon, joka varmasti osalla pitäisikin paikkansa. Mutta toinen kysymys taas on, että mikseivät nuoret tytöt voisi sitten käyttää sitä kepposten tekemiseen ja hauskanpitoon? Tottahan tämäkin on, miten voi sitten valita, että kuka sen pippurisumutteen saa, ilman että ketään tuomitaan tietyn kategorian perusteella.

Kenen sitten kuuluisi kantaa pippurisumutetta?

Yksi hyvä tapa olisi saada pippurisumutteen käytölle persoonallisuuteen ja tutkimuksiin perustuvat käyttöluvat. Mutta onko pippurisumutteen hankkiminen silloin liian vaikeaa ja oikeasti sitä tarvitsevat, eivät tämän takia saa sitten sitä haettua. Tottahan on myös se, että periaatteessa pelkällä pippurisumutteella ei ketään pysty tappamaan. Se kuitenkin saattaa toimia apuvälineenä rikoksiin tai jopa toimia pahoinpitelyn välineenä. Toisaalta taas jokaiselle, joka tuntee olonsa oikeasti uhatuksi, pitäisi olla kantolupa sumutteeseen. Kysymys vain on se, miten tunnistaa oikeasti tarvitsevat kaikkien halukkaiden joukosta?