Pitäisikö koti turvata hälytysjärjestelmällä?

Yhä useammat kodit Suomessakin suojataan murtohälytysjärjestelmän avulla ja palvelupaketteja saa jo useilta eri yrityksiltä. Norja on Suomea huomattavasti edellä kotien suojaamisessa, sillä siellä jo noin 25 prosenttia pientaloista on suojattu hälytysjärjestelmällä. Suomen suurimman hälytyslaitetarjoajan Verisuren mukaan Suomessa hälytysjärjestelmä on käytössä noin viidessä prosentissa pientaloja eli noin 100 000 taloudessa.

Suomen kolmen suurimman palveluntarjoajan, Sector Alarmin, Securitaksen ja Verisuren paketit sisältävät hälytysjärjestelmän lisäksi vartijakäynnit. Kaikki kolme lupaavat myös valtakunnallista palvelua. Miten sitten valita oikea palveluntarjoaja?

Hälytysjärjestelmäpakettien erot näkyvät valvontatavoissa ja aloitusmaksuissa

Verisure on hälytysjärjestelmissa Suomen markkinajohtaja. Yrityksellä on asiakkainaan noin 60 000 kotitaloutta. Verisure toimii kaikkialla Manner-Suomessa. Sector Alarm on markkinoiden toiseksi suurin turvapalveluiden toimittaja ja sillä on 6 100 kotitalousasiakasta. Sector Alarm tarjoaa palveluita tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Vaasassa sekä kaupunkien ympäristössä. Securitas on paremmin tunnettu yritysten turvaajana, mutta sillä on asiakkainaan myös noin 5 000 kotitaloutta. Securitas toimii Suomessa yli sadalla paikkakunnalla.

Hälytysjärjestelmä kustannukset koostuvat aloitusmaksusta ja kuukausimaksuista. Aloitusmaksuun kuuluu murtohälytyslaitteisto sekä sen asentaminen. Jokaisen kolmen yrityksen palvelupakettiin kuuluvat myös vartijakäynnit mahdollisessa hätätilanteessa. Peruspaketin hinta voi nousta, mikäli haluaa hälytysjärjestelmään jotain lisää.

Sector Alarm on kolmesta yrityksestä ainoa, joka ei peri aloitusmaksua. Securitaksen aloituspaketti on hinnaltaan 250 euroa ja Verisuren aloitusmaksu 599 euroa. Usein peruspaketti ei riitä, vaan tarvitaan esimerkiksi ylimääräisiä ilmaisimia. Lisähintaa saattaa tulla myös ovikoskettimista, kosteusilmaisimista ja savuilmaisemisesta. Keskikokoiseen omakotitaloon räätälöity palvelupaketti maksaa todellisuudessa Securitakselta noin 300 – 400 euroa. Myös Sector Alarmilla kannattaa varautua lisämaksuihin, jos kyseessä on yhtään isompi talo. Esimerkiksi kahden lisäkomponentin asentaminen maksaa 250 – 300 euroa.

Palveluiden kuukausimaksut ovat kaikilla kolmella samaa luokkaa. Securitas veloittaa palvelusta kuukaudessa 31,5 euroa ja kaksi muuta 39,90 euroa. Kaikkien kolmen yrityksen paketit sisältävät valvonnan aiheuttamat tiedonsiirtokustannukset.

Mikäli asiakas muuttaa, Securitas ja Sector Alarm asentavat samanlaisen järjestelmän ilmaiseksi uuteen kotiin. Verisure lupaa asennuksesta alennusta. Kaikilla yrityksillä on sama kolmen kuukauden irtisanomisaika. Mikäli palvelun irtisanoo, yritys hakee laitteiston ja hälytyspalveluista ilmoittavan tarran pois. Securitaksella tästä peritään purkumaksua 110 euroa.

Kameravalvonnan edut ja haitat

Verisuren palvelu perustuu kameravalvontaan, Securitas ja Sector Alarm liiketunnistimiin. Sector Alarm tarjoaa myös 149 euron pakettia, johon sisältyy kameravalvonta. Sekä Sector Alarm että Verisure vahvistavat, että kameravalvonnassa on huomattavia etuja. Hätätilanteessa kameran kuvat auttavat saamaan oikeanlaisen avun paikalle. Pelkkä murtohälytyksen laukeaminen ei vielä lähetä automaattisesti paikalle poliisia tai palokuntaa. Palvelua tarjoavan yrityksen vartija käy ensin tarkistamassa tilanteen ja hälyttää tarvittaessa lisävoimia. Kameran ottama kuva antaa tarvittavat todisteet tilanteesta saman tien, jolloin apuakin voidaan lähettää nopeammin paikalle.

Securitas varoittaa kamerajärjestelmien huonoista puolista. Kuvayhteys muodostetaan verkon ylli, joten täydellistä yksityisyyttä on vaikea taata. Tämän takia Securitas ei ensisijaisesti suosittele kameroiden asentamista sisätiloihin, sillä asiakas ei voi koskaan täysin vakuuttua siitä, kuka videota katsoo.

Vartijoilla ei missään tilanteessa ole oikeutta esimerkiksi hälytysajoon, joten todellisessa hädässä joutuu kuitenkin kutsumaan itse paikalle poliisin tai odottelemaan vaihtoehtoisesti kauankin. Siihen, kuinka kauan vartijalta kestää saapua kohteelle vaikuttavat sijainnin lisäksi liikenneolosuhteet. Sector Alarmista todetaan, että mitään tiettyä tavoitettavuusaikaa ei voida luvata.

Riittäisikö pelkkä tarra?

Asiakkaan on vaikea varmistua järjestelmien tehosta, sillä toisinaan jo pelkkä hälytysjärjestelmästä kertova tarra voisi riittää karkottamaan murtovarkaat. Kaikkien kolmen yrityksen edustajat toteavat, ettei heidän kohteisiinsa ole yritetty murtautua. Suurin osa hälytyksistä aiheutuu vahingossa asiakkaan omasta toiminnasta.