web analytics

Suojaa älylaitteesi hakkereilta

Suojaa älylaitteesi hakkereilta

Elämme aikaa, jolloin teknologia menee vauhdilla eteenpäin, eikä moni meistä edes kunnolla muista aikaa, jolloin ei ollut olemassa älylaitteita. Vielä 1980-luvulla Suomessakin oli kuitenkin melko yleistä, ettei kaikissa kodeissa ollut edes lankapuhelinta, mutta seuraava vuosikymmen muutti kaiken, ja kehitys on ollut hurjaa siitä lähtien. Nykyään meillä on käytössä älypuhelimien lisäksi myös älytabletteja, älykelloja, ja kaikenlaisia kodin älylaitteita, kuten valaisimia, lämmityslaitteita ja jopa älylukkoja, joissa ei tarvita avaimia. Sanomattakin on selvää, että kaikenlaiset älylaitteet ovat tuoneet tullessaan myös niihin liittyvän rikollisuuden. Mitäpä eivät konnat keksisi päästäkseen käsiksi omaisuuteesi tai tietoihisi jollain konstilla. Siksi on todella tärkeää miettiä, miten saisi suojattua älylaitteensa niin kutsutuilta hakkereilta. Onneksi tähänkin asiaan löytyy paljon ohjeita ja neuvoja, joten lähdetäänpä katsomaan ainakin muutamaa perusasiaa, jotka olisi hyvä ottaa huomioon kun käyttää älylaitteita.

Mitä hakkerointi on?

Mitä hakkerointi oikeastaan tarkoittaa? Lyhyesti sanottuna se on tietokone- ja tietojärjestelmiin murtautumista. Tarkoitusperät voivat vaihdella silkasta keppostelusta aina vakoiluun, vahingon aiheuttamiseen ja tietojen varastamiseen asti. Alun perin hakkerilla tarkoitettiin vain sellaista henkilöä, jonka tarkoitus oli pikemminkin etsiä heikkouksia tietojärjestelmistä kuin aiheuttaa vahinkoa, mutta nykypäivänä puhutaan vain yleisesti hakkereista, tarkoitusperistä riippumatta. Hakkerointi on yleistynyt valtavalla vauhdilla ja jo pari vuotta sitten varoiteltiin erityisesti älypuhelimiin kohdistuvien kyberiskujen kasvusta. Rikolliset seuraavat rahaa, ja siksi pankkien mobiilisovellusten lisääntynyt käyttö lisää myös haittaohjelmien yleistymistä. Tarkoituksena hakkereilla on tietenkin varastaa salasanoja, tunnuslukuja ja tilitietoja tileillä olevien rahojen saamiseksi. 

Tietokoneisiin kohdistuvissa hakkerointihyökkäyksissä usein hyödynnetään erilaisia tietojärjestelmässä olevia heikkouksia. Esimerkiksi vanhentuneessa ohjelmassa on monesti tietoturva-aukkoja, tai ohjelmistopäivitykseen on voitu piilottaa jonkinlainen haittakoodi, ja nämä ovatkin yleisiä murtautumisteitä hakkereille. Inhimillistä tekijääkään ei voi unohtaa. Käyttäjä voidaan huijata klikkaamaan jotain harmittomalta tuntuvaa, mutta haitallista linkkiä, ja näin hakkeri pääsee käsiksi tietokoneeseen. Näin kone tai laite voi joutua täysin hakkerin hallintaan, ja tämä pääsee varastamaan luottamuksellisia tietoja tai aiheuttamaan muita vahinkoja.

Erilaisia suojautumiskeinoja

Erilaisia suojautumiskeinoja

Mitä kaikkea sitten voimme tehdä estääksemme tällaiset hakkerointiyritykset? Eräs asiantuntija antaa kolme perusvinkkiä hakkeroinnin torjumiseen. Ensinnäkin tulisi varmistaa, että kaikki ohjelmat ovat päivitettyjä ja ajan tasalla. Vaikka ohjelmat päivittyisivätkin automaattisesti, voi apuohjelmalla vielä tarkistaa päivitystilanteen. Toiseksi olisi hyvä käyttää jotain virustorjuntaohjelmaa, jossa virustutka torjuu haitallisia tiedostoja ja ohjelmia ja myös varoittaa niistä. Kolmanneksi kannattaa käyttää sitä kuuluisaa tervettä järkeä, eli ei klikata mitä sattuu, ei ladata oudoilta sivuilta tiedostoja, eikä avata liitetiedostoja tai linkkejä, jollei olla täysin varmoja lähettäjästä. Näillä ohjeilla pääsee jo alkuun, mutta lisääkin voi tehdä. Kattava, ajan tasalla oleva tietoturvaohjelmisto on monesti todella tarpeellinen. Vahvojen salasanojen käyttö, säännöllinen varmuuskopiointi, tietokoneen lukitseminen ja se, että yksinkertaisesti poistaa luottamukselliset tiedot koneelta ovat myös tietotekniikkatutkijoiden antamia tehokkaita neuvoja tietokoneesi suojelemiseksi.

Älypuhelimen kaappaaminen tarkoittaa käytännössä monesti sitä, että henkilön koko elämä on ikään kuin hakkerin käsissä, eli työsähköpostit, henkilökohtainen viestittely, pankkiasiat, jopa tieto siitä missä liikutaan ja ollaan. Valitettavasti puhelimen hakkerointi on yhä yleisempää ja myös helpompaa motivoituneelle hakkerille. Hakkeri voi joskus olla jopa oma kontrollointihaluinen puoliso, mutta myös joku täysin tuntematon. Vaikka puhelintietojen haltuunotto on helpointa, jos hakkeri saa laitteen käsiinsä ja asentaa siihen suoraan haittaohjelman, onnistuu se myös vaikkapa viestisovellusten kautta. Tämän estämiseksi on siksi hyvin tärkeää puhelimen appien ja käyttöjärjestelmän säännöllinen päivittäminen. Myös pitkät, vahvat salasanat ja esimerkiksi kaksivaiheinen tunnistautuminen auttavat. Operaattorit tarjoavat myös usein turvapaketteja ja tietoturvasta kannattaakin huolehtia hyvissä ajoin etukäteen eikä vasta kun pahin on tapahtunut. Joten, pidäthän huolen älylaitteittesi ajantasaisesta turvallisuudesta!

Liittyvä Postaus