Tietokoneen suojaamisen tärkeys

Tietokoneen suojaaminen on yksi nykypäivän tärkeimmistä asioita. Se suojaa yksityisyyttämme kaikkein parhaiten. Käytämme tietokonetta kaikkeen, töiden tekoon, sosiaaliseen mediaan, laskujen maksamiseen, kuvien käsittelyyn j oikeastaan melkeinpä kaikkeen mitä elämässämme tapahtuu. Tämän takia tietokoneemme onkin yksi paikka, josta saa eniten tietoa henkilöllisyydestämme. Tietokoneen sisälle on tallennettu kaikki tärkeimmät työasiakirjat ja jopa pankkitunnukset. Tämän takia tietokoneen suojaus on yksi tärkeimmistä suojauksista elämässämme. Ilman suojausta kuka tahansa voi saada selville pankkitunnuksesi tai henkilöllisyytesi. Tietokoneen suojaus varmistaa tietokoneen turvallisen käytön, jolloin ei tarvitse huolehtia tärkeiden tietojen menettämisestä kolmannelle osapuolelle. Tietenkin kannattaa aina muistaa että tietokone on elektroniikkaa, joka voi mennä rikki. Tämän takia onkin myös tärkeää varmuuskopioida kaikki tärkeimmät tiedostot.

Helppoja tapoja suojata tietokone

Tietokoneen suojaus on yksi tärkeimmistä asioista, jotka suojaavat meidän yksityisyyttä. Tässä artikkelissa annammekin muutaman vinkin, joilla tietokoneen suojaus onnistuu helposti jokaiselta. Tietokoneen suojaamiseksi ei vaadita mitään suuria tietoteknisiä taitoja, vaan voi näillä muutamalla vinkillä varmistaa tietokoneen suojauksen ilman tietotekniikan kummempaa ymmärrystä.Muista aina pitää tietokoneesi ajan tasalla. Varmista, että tietokoneesi lataa kaikki tarvittavat päivitykset automaattisesti, jolloin voit olla varma, että tietokoneesi on aina uusimmassa versiossaan. Uudistukset korjaavat käyttöjärjestelmän virheitä, joka myös koskee tietosuojaa. Päivittämätön tietokone sisältää siis enemmän reikiä, joiden kautta tunkeilijan on helpompi päästä tietokoneeseen sisälle. Päivittämällä siis varmistetaan tietokoneen mahdollisimman ehjä järjestelmä.Käytä tietoturvaohjelmistoa eli virussuojaa. Tämän onkin kaikkein yksinkertaisin tapa suojata tietokone. Tietoturva ohjelmisto estää ulkopuolisten pääsyn tietokoneelle ja varoittaa epäilyttävistä tiedostoista ja sähköposteista. Se automaattisesti osaa estää haitallisten tiedostojen lataamisen tai avaamisen, jolloin tietokone on myös käyttäjältään turvassa. Tämä varmistaa, että tietokoneesi ei salli epäilyttävien kanavien tunkeutumista sen sisältöön ja varmistaa siten tietokoneen turvallisuuden.

Salasanat

Salasanat ovat myös kaikkein tärkein asia tietokoneen suojauksessa. Käytä kaikissa kanavissasi mahdollisimman vahvoja salasanoja ja vaihda aina salasanaa eri palveluiden välillä. Salasanoihin pitäisi saada sisällettyä isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Tällöin salasanat ovat erittäin vaikeasti arvattavissa ja vähentää tunkeutumisvaaraa. Älä kirjoita salasanojasi ylös samaan paikkaan, eli pidä salasanat poissa tietokoneesi tiedostoista. Salasanojen hallintaan on kuitenkin olemassa erilaisia kännykkäsovelluksia, joiden avulla on helppo pitää kaikki tarvittavat salasanat muistissa.Muista myös varmuuskopioida säännöllisesti. Kopioi kaikki tärkeät tiedostosi säännöllisesti johonkin pilvipalveluun, jolloin ne ovat myös helppo palauttaa, jos tietokoneellesi tulee hyökkäys. Tällöin et menetä kaikkia tiedostojasi ja tietosi on helppo saada takaisin uudelle laitteelle. Tämä on myös hyvä siltä varalta jos laitteesi menee esimerkiksi rikki tai hukkuu.Muista aina lukita tietokone, kun poistut sen luota. Tämä on erittäin tärkeää nimenomaan silloin, jos käytät tietokonetta muualla kuin kotonasi. Julkisissa tiloissa jokainen pääsee helposti tietokoneeseesi käsiksi, jos unohdat lukita sen mennessäsi vaikka käymään vessassa. Käytä aina tietokoneeseesi salasanaa, jota kysytään myös lepotilasta poistuessasi, jolloin tietokoneen jäätyä auki julkiseen paikkaan, kukaan muu ei pääse sinne sisälle.Ole tarkkana sähköpostien avaamisessa. Sähköpostit ovat tänä päivänä yleisin tapa lähettää viruksia. Älä siis ikinä avaa sähköposteja tuntemattomilta lähettäjiltä tai minkään sähköpostin sisältämiä epäilyttäviä linkkejä. Älä myöskään koskaan lataa mitään, minkä luotettavuudesta ei ole varmistusta. Varmista myös aina, että käytät vain luotettavia verkkoja. Älä ikinä yhdistä tietokonettasi epäilyttävään tai täysin tuntemattomaan verkkoon. Jos yhteytesi on kuitenkin suojaamaton lähiyhteys, kannattaa käyttää VPN -yhteyttä. Tällöin voit olla varma, että tietokonettasi ei seurata.