Turvallisuus kannattaa muistaa myös virtuaalimaailmassa

Moni meistä huolehtii esimerkillisesti kodin turvallisuudesta tai vaikka vakuutusten voimassaolosta. Suurin riski yksittäisen ihmisen kohdalla on kuitenkin netin käyttö. Netin käytöstä on tullut erottamaton osa arkeamme ja jotain niin tavallista, että pysähdymme harvoin miettimään mahdollisia uhkia, ainakaan ennen kuin jotain ikävää tapahtuu. Useimmat meistä osaavat varoa esimerkiksi Facebookissa leviäviä klikkauksia kalastelevia mainoksia tai tilitietoja utelevia, huonolla suomella kirjoitettuja sähköposteja, mutta toisaalta käytämme samaa salasanaa useilla eri sivustoilla tai olemme muuten aivan liian huolettomia netissä surffaillessamme. Tietokoneen lisäksi riski piilee kännykän käytössä, sillä harvalle kyse on enää ainoastaan puhelimesta. Kännykällä hoidetaan lisäksi monipuolisesti maksuasioita ja se sisältää meistä yllättävän paljon arkaluontoista tietoa.

Toimi, ennen kuin vahinko osuu omalle kohdalle

Haastattelututkimuksissa on tullut ilmi, että moni tietokoneenkäyttäjä pitää tietoturvaa tärkeänä asiana arjessaan, mutta kaipaisi lisää neuvoja siitä, miten parhaiten suojata arkaluontoista tietoa internetissä. Nuoret saattavat olla taitavia tietokoneiden ja kännyköiden kanssa, mutta heilläkin on usein turvallisuuden osalta aukkoja tiedoissaan ja sivujen turvallisuuden arviointi on hankalaa. Monet hätkähtävät nähdessään esimerkiksi uutisissa tiedon hakkeroinnista, mutta vaikka uutinen saattaisi aiheuttaa epämiellyttävää oloa tai lievää huolta omasta turvallisuudesta, se ei yleensä riitä muuttamaan käytöstä. Haluamme netin käyttämisen olevan helppoa ja vaivatonta, eikä uhkien pohtiminen sovi tähän toiveeseen. Valitettavan usein opimme tässäkin asiassa kantapään kautta. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että varsin pienellä vaivalla voi tehdä omasta surffailustaan huomattavasti turvallisempaa ja välttyy ainakin suurimmilta sudenkuopilta.

Tärkeimmässä roolissa tietojen suojaamisessa ovat tietenkin salasanat. Vaikka ajatuksena tuntuisi houkuttelevalta käyttää vain yhtä salasanaa kaikkiin paikkoihin, turvallisuuden nimissä se ei kannata. Salasanaa tulisi myös vaihtaa riittävän usein. Yllättävän monella on myös puhelimen pin-koodina edelleen tehdasasetus 0000 tai 1234, mutta kun miettii mitä kaikkia tietoja puhelimelta löytyy ja mihin sillä pääsee kirjautumaan, vaivannäkö kannattaa tässäkin. Lisäksi pin-koodia kannattaa näppäillessä julkisella paikalla suojata samaan tapaan kuin maksukortinkin pin-koodia. Helpotusta asiaan tuovat uusien älypuhelimien sormenjälki- tai kasvotunnisteet, jolloin salasanaa ei tarvitse joka kerta näpytellä erikseen.

Tiedosta sivujen turvallisuus tai turvattomuus

Tiedosta sivujen turvallisuus tai turvattomuus

Internetin käytöstä voi tehdä turvallisempaa jo muutamilla pienillä toimilla. Tietokone kannattaa pitää päivitettynä, sillä päivitysten yhteydessä julkaistaan parannuksia myös tietoturvaan. Tärkeää on huolehtia myös virusturvasta ja huolehtia siitä, että tietokoneen palomuuri on ajan tasalla. Internet-selaimissa on usein tavalliselle käyttäjälle turhia lisäosia, jotka kannattaa poistaa käytöstä. Toisilla lisäosilla voi myös parantaa turvallisuutta, kuten esimerkiksi Firefoxin NoScript-lisäosalla. Turvallisuutta lisää myös useamman selaimen käyttö. Hyvä tapa on hoitaa nettisurffailu yhdellä selaimella ja käyttää toista sähköiseen asiointiin.

Internetsivustoista voi tehdä turvallisempia käyttää ssl-suojauksen avulla. Tällaista suojausta käytetään mm. verkkopankeissa, verkkokaupoissa ja erilaisia viranomaisten asiointipalveluissa. Suojatun yhteyden tunnistaa siitä, että internet-selaimen osoitepalkin vieressä on lukon kuva ja sivun osoite alkaa kirjainyhdistelmällä https.

Mitä tietoja palvelu sinusta tarvitsee?

Useat internet-palvelut vaativat rekisteröitymistä palveluun ja rekisteröinnin yhteydessä käyttäjän täytyy täyttää yleensä henkilö- ja osoitetietoja. Ei ole kuitenkaan itsestään selvää, että palveluntarjoaja olisi huolehtinut omasta tietoturvastaan odotetusti. Vaikka rekisteröinnin yhteydessä luvattaisiin, ettei tietoja julkaista muissa yhteyksissä, saattavat syöttämäsi tiedot hyvin päätyä vääriin käsiin tietovuodon myötä. Monesti rekisteröintivaihe on tuskastuttava hidaste matkalla palvelun käyttöön, eikä siihen jaksaisi käyttää ylimääräistä aikaa. Turvallisuuden takia kannattaa kuitenkin tarkistaa, mitä tietoja palvelu oikeastaan kysyy ja tarvitsee ja mihin niitä käytetään. Turvallisin vaihtoehto on aina antaa tiedot suojatun yhteyden kautta. Erityisen hanakasti tietoja keräävät Facebookin sovellukset, eikä ainakaan sokeasti kannata klikata hyväksyntää kaikkien tietojen jakamiselle.

Ole erityisen tarkkana antaessasi maksutietoja

Jos annat maksutietojasi sivustolle, varmistu siitä, että kyseessä on luotettava sivusto. Toimintansa vakiinnuttaneiden nettikauppojen ja palveluiden sivustoilla ongelmaa ei yleensä ole. Internetissä asiointi ei automaattisesti ole vaarallista, vaan usein ainoastaan kätevää. On mukavaa, kun voi vaatekaupoissa roikkumisen sijaan tilata Zalandolta vaatteita kokeiltavaksi, kokea jännitystä PokerStarsissa kasinopelien parissa poistumatta kotoa tai ostaa lentoliput maailman toiselle puolen Skyscannerista vain muutamalla klikkauksella. Kuka enää edes jaksaisi jonottaa matkatoimistossa tai pankissa? Maalaisjärkeä voi kuitenkin käyttää tuntemattomampien toimijoiden sivustoilla. Ethän antaisi huoletta luottokorttiasi käsiteltäväksi vieraan maan pikkuliikkeessäkään, jossa maksutapahtuma hoidetaan takahuoneessa sinulta näkymättömissä? Sama pätee internetissä asiointiin. Tässä ovat avuksi tulleet erilaiset luottokorttivarmennukset, joiden kautta voi yleensä turvallisin mielin suorittaa maksut.

Ole erityisen tarkkana antaessasi maksutietoja

Mieti, mitä kuvia tai tietoja haluat jakaa internetissä

Valitettavan tavallinen tarina internetin haittapuolista on esimerkiksi kuvien leviäminen. Käyttäjä on saattanut ladata kuvia kuvanjakopalveluun rajatulle yleisölle, mutta löytääkin kuviaan aivan eri yhteyksistä ja eri sivustoilta. Ikävä puoli tällaisissa tilanteissa on se, että kerran levinnyttä kuvaa ei oikeastaan saa enää pysäytettyä. Siksi internetiin ei kannata koskaan ladata mitään sellaista, minkä leviäminen olisi katastrofi.

Monelle tavalliselle internetin käyttäjälle voi tulla yllätyksenä esimerkiksi se, että sähköposti on salaamaton yhteys. On siis täysin mahdollista urkkia sähköpostissa lähetetyt salasanat, pankkitunnukset tai osoitetiedot. Paremmin tiedossa ovat paljon mediassakin esillä olleet tietoturvauhat kuten salasanojen tai pankkikortin tietojen hakkerointi tai sosiaalisen median tilien tai sähköpostitunnusten väärinkäyttö. Tavatonta ei ole myöskään se, että sosiaalisen median tilin tiedot leviävät tai yksityisiksi tarkoitetuista chat-keskustelusta leviääkin kuvakaappaus.

Muista varmuuskopiointi myös netissä

Tietojen leviämisen lisäksi huolena voi olla myös tietojen säilyminen. Netissä on paljon käteviä tallennuspaikkoja kuville tai suurille dokumenteille, jonne ne saa siirrettyä siten, etteivät ne vie tilaa koneelta. Asioiden tallentamiseen pätee tässäkin kuitenkin vanha viisaus siitä, että ne kannattaa tallentaa ainakin kahteen eri paikkaan, jos haluaa olla varma, etteivät tiedot häviä.