Turvallisuusalalla työskentelee ihmisten lisäksi myös joukko koiria

Turvallisuuden lisäämisessä ja uhkien havaitsemisessa käytetään apuna toinen toistaan monimutkaisempia teknisiä vempaimia, mutta yllättävän paljon on apua myös ystävämme koiran tarkasta nenästä. Kaikille tuttuja ovat varmaankin tullikoirat ja paljon näkee myös poliisin ja vartijoiden apuna työskenteleviä koiria. Oikealla koulutuksella koirat voivat oppia etsimään kadonneita ihmisiä raunioista tai metsästä sekä tunnistamaan esimerkiksi räjähteitä, ihmisten sairauksia ja nyt uutuutena myös asiakirjoja.

Poliisikoirat voimankäytön tehostajina

Poliisikoirat pitävät omalta osaltaan huolta turvallisuudestamme joka päivä. Koirien tehtävänä on auttaa poliiseja esimerkiksi kiinniottotilanteissa, voimakeinona rikollisten taltuttamisessa ja esimerkiksi aseiden etsimisessä. Suomen poliiseilla on noin 260 koiraa, joita ohjaa 240 koiranohjaajaa. Yleisimmät poliisien käytössä olevat rodut ovat saksanpaimenkoira ja belgianpaimenkoira malinois. Koiria koulutetaan hallittavuuden, voimankäytön ja jäljestämisen osalta. Lisäksi jokainen koira opettelee jonkin erikoisalueen, kuten huumeiden, räjähteiden, palavien nesteiden tai ruumiiden etsintä.

Vuosittain poliisikoirilla on Suomessa noin 11 000 työtehtävää. Suurin osa niistä liittyi henkilöiden etsimiseen. Voimankäyttötilanteissa koiran kanssa tarvitsee harvemmin jatkaa puremiseen asti, sillä useimmat rikolliset rauhoittuvat jo sillä kun poliisi uhkaa päästää koiransa irti. Voimankäyttövälineenä koira on jo melko vahva ja yleensä poliisit pyrkivätkin turvautumaan hieman pehmeämpiin keinoihin, kuten teleskooppipamppuihin, etälamauttimiin ja sumuttimiin. Vaarallisessa ja yllättävässä tilanteessa koirasta voi kuitenkin olla korvaamaton apu.

Huumekoirat ovat yksi tärkeimmistä apuvälineistä huumeiden pysäyttämisessä

Huumekoirat työskentelevät tullin palveluksessa ja ne ovat saaneet erikoiskoulutuksen huumeisen etsintään. Huumekoirat kouluttaa poliisikoiralaitos. Koirat opetetaan tunnistamaan vähintään kymmenen yleisintä huumausainetta. Tullilla on ollut huumekoiria käytössään vuodesta 1969 alkaen ja suurin osa näistä on labradorinnoutajia. Koiria aletaan kouluttaa kahdeksan kuukauden iässä ja ne jäävät eläkkeelle noin 10 vuotiaina.

Tullin työkoirat ovat varmaan ne parhaiten suurelle yleisölle näkyvät turvallisuusalan koirat. Esimerkiksi huumekoira Dani on kerännyt vankan kannattajakunnan. Danin eläköitymisestä uutisoitiin Ilta-Sanomissa asti ja kunniakas ura 9-vuotiaalla koiralla onkin takanaan, sillä uraan mahtuu 1 900 huumelöytöä ja vielä viimeisenä työpäivänäänkin Dani löysi lentokentän postista viisi grammaa huumausainetta sisältäneen kuoren. Kukaan muu yksittäinen huumekoira ei ole ylittänyt vielä 1 000 löydön rajaa.

Rajavartiolaitoksen koirat etsivät mm. ihmisiä ja laittomia matkustusasiakirjoja

Rajavartiolaitoksella on apunaan 215 rajakoiraa. Koirien päätehtävänä on jälkien etsiminen ja seuraaminen ja siihen niiden hajuaisti sopiikin mainiosti. Tehtävien ei kuitenkaan tarvitse rajoittua siihen, sillä oikean koulutuksen avulla koirat voivat erikoistua vaikka mihin. Viime vuonna otsikoihin nousivat tullin uuden nuuskakoiran saavutukset, mutta nyt koulutetaan myös asiakirjojen etsintään erikoistuneita koiria.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on mitä luultavimmin lähitulevaisuudessa töissä koira, joka tutkii ihmisten matkatavarat nuuhkimalla ja etsii seasta passien hajuja. Kyseessä on Rajavartiolaitoksen viime syksynä aloittama koulutuskokeilu, jossa kolmea koiraa opetetaan tunnistamaan passien haju muiden tavaroiden joukosta. Koirat ovat opetelleet taitoa pääasiassa Imatran Raja- ja merivartiokoulussa, mutta jo nyt voidaan sanoa, että tulokset vaikuttavat lupaavilta. Koiratoimintaupseeri Ari Raitanen kehuu koiran kykyä erotella hajuja. Yksi koirista kävi harjoittelemassa myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jossa se pääsi testaamaan taitojaan aidossa tilanteessa kaikkien hajujen ja ärsykkeiden keskellä. Niin kuin muiltakin turvallisuusalalla työskenteleviltä koirilta asiakirjoja etsivältä saksanpaimenkoira Ceijolta vaaditaan rautaisia hermoja. Asiakirjojen etsinnän tavoitteena on hillitä laittomien asiakirjojen kuljettamista valtionrajojen ylitse. Koira ei pysty tunnistamaan, onko kyseessä väärennetty vai aito asiakirja, mutta salakuljetustapauksissa molempien kitkeminen on tärkeää. Onnistuneesti salakuljetettuja asiakirjoja käytetään esimerkiksi laittoman maahantulon järjestämisessä, joten koirien tulevaisuuden työllä on tärkeä rooli rikosten ehkäisyssä.