Turvapaikka myös omille kansalaisille, kiitos

Tiedän, että kyseinen aihe on nostettu jo monessa paikassa ja useamman kerran, mutta en voi itsekään ohittaa sitä. En yritä haukkua ketään enkä muuttaa kenenkään periaatteita eikä mielipiteitä, mutta yritän olla vain järkevästi ajatteleva ihminen ja toimia logiikan sekä maalaisjärjen mukaan. Maahanmuuttajat ja turvapaikan hakijat ovat aina vaikea aihe, eikö niin?

Turvapaikanhakijaksi Joutuminen

Nimenomaan joutuminen, sillä turvapaikkaa ei koskaan lähdetä hakemaan ilman mitään perusteita. Alkuperäisessä merkityksessään turvapaikan haku tarkoitti pyyntöä jäädä vastaanottomaahan, johon ollaan jo saavuttu, ja syitä tällaiseen toimintaan oli monenlaisia kuitenkin kaikki yhdellä yhteisellä piirteellä: ihminen ei voi tuntea itsensä olevansa turvassa omassa kotimaassaan. Siellä on mahdollisesti sota meneillään tai uskontosortoja, ihmisiä tuomitaan poliittisista syistä, homoseksuaalisuudesta tai mistä tahansa muusta asiasta, joka järkevässä yhteiskunnassa kuuluu joka miehen oikeuksiin. Tällaiset tapaukset ovat täysin ymmärrettäviä ja kannatan sellaista näkökulmaa, jonka mukaan joka ihmiselle täytyy saada turvallinen paikka elää ja kehittyä. Mihin asia on mennyt tänä päivänä?

Maahanmuutto Vai Turvapaikan Haku?

Välillä tuntuu siltä, että turvapaikan hausta on tullut maahanmuuttokäytäntö. Tavalliset maahanmuuttajat muista Euroopan maista kohtaavat kovempia vaikeuksia muuttaessaan Suomeen kuin ne, jotka osaavat kauniisti kertoa omasta turvattomuudesta kotimaassaan. Turvapaikan haku tapahtuu aina Suomesta käsin eli ihmisen piti jo saapua Suomeen jollakin tavalla, eli usein rajan ylityskin on silloin laitonta. Turvapaikkahakemuksia käsitellään tuhansia ja ihmisiä saapuu Suomeen monesta maasta, minkä voimme nähdä aina Helsingin ja muiden kaupunkien kaduilla. Muihin kaupunkeihin verrattuna Helsinki on täynnä turvapaikanhakijoita ja turvapaikan saaneita.

Maahanmuutto Vai Turvapaikan Haku?

Omaa Kritiikkiä

Ymmärrän, että voin jättää mielipiteeni omaan päähäni ja olla siitä hiljaa, mutta kun ei pysty. Eri paikoissa näkyy satoja erilaisia maahanmuuttajia, jotka ovat tehneet kovasti töitä sen eteen, että pystyisivät asumaan turvallisessa Suomessa ja tehdä täällä töitä sekä toteuttaa oman elämän suunnitelmia ja haaveita. Samalla kaduilla näkyy uskomaton määrä turvapaikan saaneita kerjäläisiä, joiden halukkuus osallistua suomalaisen yhteiskunnan elämään on vähintään kyseenalaista. Vuonna 2016 kävin ensimmäistä kertaa Oslossa ja huomasin, että siellä kerjäläisten määrä on vielä pieni, mutta muutaman kuukauden kuluttua kaikki muuttui ja heitä suuntasi sinnekin – joidenkin lähteiden mukaan sen takia, että he eivät tykänneet olla Suomessa. Siis mitä? Kotimaasta on lähdetty turvalliseen maahan, koska kotimaa ei ollut enää turvallinen, eikä Suomi siihen riittänyt? Vähintään outoa ainakin omasta mielestäni. Onkohan kyse sitten kuitenkin enemmän maahanmuutosta kuin turvapaikan hausta? Tuntuu siltä, että turvapaikanhakijoilla on nyt paljon enemmän liikkumisvapautta kuin Euroopan Unionin kansalaisilla. Reiluako? Tosin tänä päivänä Norjan päättäjät suhtautuvat turvapaikanhakijoiden tarpeisiin jo kriittisemmin.

Omaa Kritiikkiä

Nykyaikaisen Euroopan Katunäkymä

Ikävää, mutta totta: eurooppalaisten kaupunkien kadut ovat nyt paljon vähemmän turvallisia kuin vuosia sitten. Saksassa tapahtuneet henkilörikokset, Suomessa tapahtuvat raiskaukset ja tappelut pakolaisleireissä, erilaiset puukotukset ja niin edelleen… Sitäkö olemme halunneet silloin, kun hyväksyimme turvapaikanhakijat omaan maahan? Muslimien uskonnolliset asiat nousevat yhä enemmän ajankohtaisiksi, kun ravintoloissakin pystyy nyt tilaamaan islamiin sopivaa ruokaa. Sveitsissä turvapaikan saaneet olivat jossain vaiheessa lähteneet vaatimaan sitä, että alakoulun opettaja peittäisi hiuksensa, sillä hänen avoin tukkansa on järkytys turvapaikan saaneiden perheiden lapsille. Sveitsin vastaus oli varsin yksiselitteinen: jos ette tykkää, lähtekää. Jos haluatte elää turvallisessa maassa, niin hyväksykää muutkin maan tavat älkää yrittäkö sitäkin maata saada yhtä huonosti voivaksi kuin omanne. Olemme rakentaneet täällä toimivaa yhteiskuntaa ja turvallista ympäristöä vuosiin ja olemme valmiina tarjoamaan meidän elämäntapoja teillekin, mutta omat tapanne voitte jättää kotiin. Kuulostaa minun mielestäni tosi reilulta, mutta monen muun maan politiikka vaikuttaa oudolta: järjestetään pakolaisille turvallisuus ottamalla sitä omilta kansalaisilta, mietitään sitten mitä tehdään.