Vakavampaa urheilua

Tässä miettiessäni vuoden 2018 jalkapallon MM-kisojen finaalissa tapahtunutta mokaa ajattelin katsella FIFA:n sääntöjä, joissa on tietysti mainintoja myös tapahtumien turvallisuudesta. Jos joku ei muista, niin tässä pieni katselmus tapahtuneeseen: Venäjällä on viime vuosina ilmoitettu useasta sadasta vankilasta, joissa tapahtuu jatkuvasti kidutuksia. Siitä ollaan maassa protestoitu jo useampaan otteeseen ja asiasta on puhuttu myös kansainvälisessä mediassa muun muassa Tsetsenian homoseksuaalien tapauksia tutkiessa.

Jalkapallon MM-kisojen finaalissa jo vuodesta 2012 maailmankuuluksi tullut aktivistiryhmä Pussy Riot juoksi kentälle poliisiunivormut päällä muistuttamaan yhteiskuntaa siitä, että poliisin tullessa peliin maailma muuttuu huonommaksi – ainakin Venäjällä. Tämän pienen protestin vaatimuksena on ollut muun muassa kidutusten lopettaminen, poliittisten vankien vapauttaminen, ihmisten sanavapauden palauttaminen ja some-vangitsemisen lakkauttaminen. Miten he pääsivät kentälle? FIFA on vanha ja sääntöjä täynnä organisaatio, miten tällainen sotku finaalimatsissa on tullut mahdolliseksi?

Vaatimuksia Sekä Stadioneille Että Ihmisille

FIFA:lla on useita vaatimuksia paikoille, joissa pidetään jalkapallon MM-kisoja. Erittäin suuri osa säännöistä koskee turvallisuutta, ja kaiken kaikkiaan vaatimuskirjassa on 112 sivua kannet mukaan lukien. Kirjassa on yhdeksän osiota, ja turvallisuusosio on heti toisena yleisen osion jälkeen. Turvallisuusosion alussa käsitellään eri osapuolten vastuualueita ja kerrotaan yleistä tietoa tapahtuman turvallisuusvaatimuksista syventyen jatkokappaleissa selittämään asioita tarkemmin. Järjestäjämaan on huolehdittava kaikesta turvallisuudesta sekä oman lainsäädännön että FIFA:n sääntöjen mukaan, eli kyseessä on ainakin tuplakontrolli. Palo-, rakenne- ja terroriturvallisuuden lisäksi täytyy noudattaa sisäänpääsyvaatimuksia, sisäänpääsyalueiden turvallisuusvaatimuksia, valvoa sekä tavallisten että VIP-katsojien turvallisuutta, pitää huolta poliisien oikeasta toiminnasta ja niin edelleen. Aikamoinen kasa turvallisuusasioita hoidettavana siis.

Vaatimuksia Sekä Stadioneille Että Ihmisille

Henkilökunnallekin on olemassa omia vaatimuksiaan – niin tavalliselle kuin turvallisuudesta huolehtivalle henkilökunnalle. Toimiva turvallisuus alkaa aina riskien kartoituksesta ja niiden hallinnasta, ja siitä FIFA on laatinut opuksessaan kokonaisen kappaleen, jossa lukee muun muassa että riskejä täytyy kartoittaa myös poliittisten jännitysten kannalta. Venäjän tapauksessa asia ei ihan onnistunut, sillä Pussi Riotin vetämä protesti ei ollutkaan ainoa koko maailmanmestaruuden aikana: vaikka protestitoiminta sekä muut kokoontumiset kiellettiin maassa koko kuukaudeksi ”turvallisuussyistä”, protesteja järjestettiin useammassa kaupungissa. Pietarissa tapahtui myös yksi sellainen, kun protestoitiin kidutuksia imitoimalla potkijakoiran uhria stadionin edessä – siis siinä tarkoituksessa, että maan jalkapallosymbolin taakse on piiloutunut oikea kiduttaja.

Kaikista FIFA:n turvallisuussäännöistä huolimatta, Pussy Riotin jäsenet pääsivät sekä stadionille että jopa kentälle. Pari kymppiä oli maksanut poliisiunivormu jatkohaastattelujen mukaan, eli se olikin lipun hinta. Aikamoinen turvallisuusvirhe. Yhtä lailla voi naamioitua toisen maan presidentiksi ja astua VIP-katsojana sisään. Muistelen tavanomaisia proseduureja, joihin osallistuu yleensä sekä media että poliisit: akkreditointi järjestetään ennen isoa tapahtumaa ja nimilaput annetaan niin poliiseille kuin mediallekin tosin ehkä eriväriset. Venäjä on onnistunut mokaamaan jo siinä vaiheessa. Punk-tyyliset protestoivat nuoret vetävät maailman suurinta maata nenästä. Poliittisesti ajatellen kivaa katsomista, mutta omaa turvallisuutta pohtiessaan on jo aika analysoida, minne lähteä MM-kisoja katsomaan ja minne ei. Tällä kertaa kävi hyvin, sillä kenenkään ei ollut tarkoitus tehdä mitään henkilövahinkoja, mutta mitä seuraavaksi? Euroopan suurin henkilörikos väkeä täynnä olevalla stadionilla? Lukuisa määrä liputtomia katsojia ja rakenteiden kestämättömyys? Ei kiitos, katsellaan matseja kotitelkkarista tai kapakassa turvassa ja rauhassa. Mielenkiintoista, mihin johtopäätöksiin FIFA on tullut tällaisen tapahtuman jälkeen ja mitä voi odottaa jatkossa, mutta jotain muutoksia toivotaan tapahtuvan. Korruptiosta ja dopingista erittäin tiukka järjestö panostaa varmasti turvallisuuteenkin – niin katsojien kuin myös pelaajien.